lördag 27 juli 2024

Kreta Dag 8

Ulli hade ställt klockan på sju och man hade ju kunnat sova någon timme till men skönt att gå upp och få lite tid i lugn och ro innan vi skulle lämna Samonas vid 11. Planet skulle gå 16:15 och vi skulle på flygplatsen vid 14 så planen var att lämna tillbaks bilen vid 13 då det tidigare av erfarenhet har tagit rätt lång tid att lämna tillbaks bilar samt lite slacktid för eventuella problem. Resan till flygplatsen tar en timme vi planerade att stanna och äta lunch på vägen och det skulle ta en timme så klockan 11 blir tiden om man räknar bakåt.

Vi steg som sagt upp och gjorde frukosten, så gott att få njuta av en sista frukost i värmen även om det faktiskt var lite svalare i luften idag. Efter frukosten så packade vi lite pi om pö och jag och Ulli gick sedan ner till poolen där vi badade och njöt av solen i ca 45 minuter. Jag gick sedan upp och duschade för att sedan gå ner till Konstantinos för att göra upp räkningen. Vi pratade en stund och jag nämnde att vi var intresserade av att återvända i höst på Karmas höstlov då jag aldrig gick upp på någon bergstopp den här veckan då det var för varmt. I Oktober /November är medeltemperaturen runt 20 grader så Karma kommer tycka att det är bättre och det är trevligare att vandra 1400meter upp för ett berg än i 35 grader. Vi får se hur det blir med det.





Vi sade hejdå och kom i väg med bilen 11:01. Vi stannade i Stylos för att äta lunch men tavernorna var inte öppna så vi bestämde oss för att åka vidare o ta något ställe på vägen istället. Vi åkte dock bara förbi en massa fik och när vi började närma oss flygplatsen så var det bara att inse att det fick bli att äta något där. 



Det gick otroligt fort att lämna in bilen trots kö, vi blev klara på max en kvart så helt plötsligt hade vi 4 timmar att döda på flygplatsen, det kändes segt men gick rätt bra. Vi lyckades checka in som dom första och kunde gå in till gaterna där det fanns lite shopping att utföra. Karma blev stressad då hon blev tagen och dom undersökte hennes ryggsäck i säkerhetskontrollen men som tur var så hade hon inte försökt smuggla något olagligt.




Boardingen startade i tid och vi blev utslussade till en yta utomhus för att vänta på en flygbuss och där blev vi ståendes rätt länge i tryckande värme, sedan gick det fort att komma in i planet och boardingen var klar i tid. Dock så meddelade kaptenen att planet skulle bli försenat i 45 minuter så vi fick sitta och vänta i planet innan det kunde lyfta. Det lyfte till slut vid 17 och tog 4 timmar så vi landade på Arlanda svensk tid klockan 20:00. Vi hade frukt, torkad frukt och ägg som vi kokat på morgonen som färdkost, det passade perfekt. Men överlag kändes flygningen seg, antar för att det var för att hela restiden började dra ut på tiden. Väl framme på Arlanda behövde vi inte vänta mer än normalt på att få våra väskor.



På bussen till Benstocken satt jag bredvid den självsäkraste individ jag någonsin träffat. En grabb på ca 10år som direkt när han satte sig sa "Tja, hur är läget?" Sedan var det fullt snack om fotboll och han skulle minsann bli bättre än Ronaldo, han visade sitt Instagram där han hade selfies med en massa kända fotbollsspelare samt hade en hälsning från en landslagsspelare. Har var riktigt rolig, kände starkt igen hans pappa, tror det kan vara en gammal AIK spelare. Jag tog en selfie med honom så att man har det när han väl blir känd. Bilen var nytvättad och och det kändes märkligt att köra automat efter en vecka manuellt.


Vi hann precis till Konsum innan det stängde 22 för att handla lite frukost. Ulli hämtade Benny som var hur glad som helst att komma hem och få träffa oss. Vi tog sedan lite fika, kollade på tv och lade oss trötta vid halv tolv.



fredag 26 juli 2024

Kreta Dag 7

Både jag och Ulli sov dåligt i natt, jag var upp på toa på morgontimmarna och hade svårt att somna om, låg och funderade på livet. Kom tyvärr inte fram till några svar den här gången heller men det var inte så att jag var trött och inte kunde somna utan jag kände mig pigg och utvilad. Det var skönt att klockan äntligen ringde vid sex så vi kunde gå ut och gå en morgon prommis. Karma hade sagt kvällen innan att hon ville bli väckt så hon kunde duscha när vi var ut så jag väckte henne men hon ville somna om och det gjorde hon så fort vi gick utanför dörren.

Jag hade spanat ut en rund-slinga lite längre bort vid ett par grannbyar så vi tog bilen dit och parkerade den vid en trevägskorsning. Tyvärr fanns det ingen mobiltäckning i området så jag kunde inte riktigt se på telefonen om vi var på rätt ställe. Så vi chansade och gick höger, vägen gick skarpt uppåt och böjde mot höger och efter några minuter insåg jag att vi valt fel väg och var på väg mot Kambi där vi åt lunch härom dagen. Vi hade ändå gått en bit så vi sa att vi kör på och så vänder vi och går tillbaks samma väg. Vilken tur vi hade, det var det klart finaste promenaden den här veckan, vi gick konstant uppåt bredvid branta raviner med 2000 meters bergen hängandes över. Otroligt vackra vyer, kändes som man vandrade i alperna. Vi såg tok-mycket getter hela vägen och på ett ställe såg vi en död get som hade fastnat med huvudet i stängslet, måste dött precis då det var blöta urinfläckar under geten, synd att vi inte kom i tid för att hjälpa den. Vi träffade också en jätte glad och trevlig herre som hälsade glatt på oss och undrade var vi kom ifrån. Han berättade att han för första gången skördade 8st fikon från sitt fikonträd och gav oss hälften, han bodde i ett jättefint hus med en helt otrolig utsikt. Vi var tillbaks till bilen på strax under 2 timmar och hade avverkat en dryg mil med 350 höjd meter. 






När vi kom hem satt Karma och väntade på oss och vi tog först ett dopp i poolen innan vi gick upp till huset igen och fixade till frukosten. Frukosten är så god, Speciellt den otroliga yoghurten med färsk nektarin och lite honung. Idag var Karma kvar på rummet och ville inte bada något så jag och Ulli var nere vid poolen efter frukost själva. Karma kom dock ner en sväng vid 10 så att städerskan skulle kunna jobba enskilt. När hon var klar så kom Konstantinos med en tallrik med något som såg ut som vårrullar. Det var sju stycken stora och dom innehöll mild fetaot och hade honung på sig, super goda. Jag tog 2st, Ulli en och Karma slafsade i sig 4st. Bra det då hon är lite svag på frukost. 



Vid halv tolv tog så tog vi bilen för att besöka Dictamos Gorge som ligger utanför byn Stylos nedanför oss. Det är en mindre ravin man kan gå genom. Det var fruktansvärt varmt och Karma ville inte alls gå med och var arg som ett bi. Efter några hundra meter in mot ravinen fick tjejerna nog och satte sig i skuggan och jag fick fortsätta själv några hundra meter till så att jag kom fram till själva ravinen där det var stup på sidorna i en smal passage, ca 50 meter höga bergväggar. Jag gillar ju sånt och tyckte det var ballt men tjejerna var inte speciellt impade när jag kom tillbaks och visade film på vad jag sett. Jag var totalt genomdränkt av svett och måste tappat en liter vatten, min t-shirt gick att vrida ur.







Vi åkte hemåt igen för lunch och på vägen åkte vi förbi en taverna i Stylos och där satt Konstantinos och städerskan och vinkade till oss, vi vinkade tillbaks. Vi stannade på minimarketen och köpte lite förnödenheter och åkte sedan till huset för att först ta ett dopp. Tyskarna var och röjde i poolen och hade tagit 3st av dom 4 solstolarna så jag kastade bara av mig t-shirten och hoppade sedan i med en bomb för att visa vem som bestämmer på det här stället. Kvinnan pep direkt upp ur vattnet och flyttade på handduken till ena solstolen och vann faktiskt lite respekt av Ulli genom det draget. Hur som helst, så tar man tysken! Vi gjorde sedan en carbonara och åt den i skuggan i det gemensamma utrymmet vid eldstaden.



Resten av eftermiddagen spenderade jag och Ulli nere i vid poolen och Karma satt och spelade inomhus. Hon vantrivs inte, men känner sig klar och längtar hem till svalkan och sitt rum. Vi såg inte till tyskarna på resten av dagen, skönt! Så Ulli och jag var helt solo vid poolen och var ner i vattnet länge när poolen började få lite skugga runt fyra tiden. Jag har fått soleksem på axlarna och kan inte vara direkt i solen utan tröja utan att det kliar. Vi fixade ett par drinkar på vitt vin och sprite som vi avnjöt på våra solstolar, så gott - vi stannade till 17.30.




Innan middagen duschade vi och hade sedan som vanligt en spel timme på balkongen med drink och ost och kex. Det var slut rundan av gårdagens plump och Karma blev för första gången vinnare av en plump, Stort Grattis! Till middag åt vi hamburgare med fetost creme och klyftpotatis med en fräsch sallad och ett glas vin. Enligt traditioner så blev det en öl på takterrassen efter middag och diskning där vi satt tills skymningen vid 21:10. Vi såg sedan klart på Röd Drake med Karma och kommer ihåg nu varför jag inte tyckte den var så jättebra när den kom, slutet kommer lite abrupt utan någon speciell twist.











torsdag 25 juli 2024

Kreta Dag 6

Klockan ringde 6...jäklar jag hade missat att stänga av larmet, men skönt då vi kunde somna om, ingen promenad idag. Vi sov vidare och vaknade runt 8 av en envis cikada som körde värsta solosången vid vårt fönster. 

Vi gick upp och då var Karma redan vaken, 9 timmar räcker för oss alla för en bra natts sömn. Vi fixade frukost och Karma satt inomhus medans jag och Niklas åt på vår uteplats. Det var lite svalare idag kände man men säkert runt 33 grader ändå. Frukosten och värmen och lugnet är fantastiskt vi njuter i fulla drag. Efter frukost och snabbdisk så gick jag och Niklas ner till poolen och njöt av ensamheten och höll tummarna att tyskarna hade dragit med så var det tyvärr inte....dom kom ner i full kareta ner till poolen när vi hade varit där en stund...då var lugnet borta. Helt galen unge måste vara något fel på henne, 12-13år och beter sig som en 5åring skriker och hoppar och skvätter och pappan bara skrattar och mamman sitter och tittar på. 




Vi låg och höll ihop ett bra tag och hoppades på att dom skulle gå upp till slut så gjorde dom det och då hämtade vi Karma som kom ner och badade med oss ett tag, sen gick hon upp igen. Det har kommit ytterligare en familj och mamman i familjen kom ner till poolen och fick ingen plats vid solstolarna då det bara finns 4st MEN det gjorde faktiskt att den tyska mamman sa till sitt barn att lugna ner sig och det blev lugnare bad...äntligen. 

Vi låg nere vid poolen till ca 11.30 och sen gick vi upp för att åka på en tur till byn vid havet som heter Kalivai. Planen var idag att vi skulle äta lunch där, tanka och hämta ut kontanter. Vi åkte runt 12 och var framme runt 12.20 så den ligger ganska nära - det var första gången vi var nere vid havet, det fläktade väldigt skönt och det var uthärdligt trots värmen. Innan vi parkerade vid "public-parking" så åkte vi och tankade, det är ungefär samma pris på bensin här som i Sverige, sen efter parkeringen så gick vi längst stranden tills vi hittade en Taverna vid stranden, perfekt. Dom hade bra meny och alla hittade något som vi ville ha - Karma tog Pork souvlaki, Niklas tog Gyros Chicken (grekisk specialitet lite som kebab) och jag tog fisk igen Seabass. Ingen grekisk sallad denna gång men tsatsiki - vi drack vatten och läsk, summan var på 41 EUR helt ok.








Efter lunchen så gick vi och strosade runt lite och kollade i turist shopparna som fanns där, det var inte hysteriskt turistigt utan helt ok. Vi passerade några hotell och flera tavernor, en mysig by vid kusten. Vi hittade lite saker som vi shoppade, Karma hittade en god parfym, olivolja, olivtvålar, grovsalt med smak och Zeus staty (Han var född på Kreta) som ska in i vårt "rese-skåp". När vi hade gått lite i byn så blev vi fika sugna och Karma hade spottat ett jättemysigt fik vid en å där det fanns gäss och fiskar där blev det perfekt att fika. Det blev 2st cappucino en cola och så delade vi på en chokladkaka med glass. Super mysig by och perfekt utflykt än en gång. 







Efter fikat så gick vi tillbaka mot bilen och sen styrde vi kosan till vårt favorit-supermarket Synka för att köpa kött till ikväll. Som vanligt när vi går in i en affär så blir det alltid mer än vad vi hade räknat med....jäkla gourmander herre gud. Det blev entrecote till ikväll och så hamburgare i morgon och så blev det tydligen 3st grillspett....och dom ska vi tydligen grilla till entrecoten ikväll OM någon blir mer hungrig.....Karma och Niklas äter oss fattiga hahaha. 

Vi styrde kosan mot hotellet och på vägen mötte vi Tyskarna TJOOHOOO dom kommer inte vara vid poolen när vi kommer tillbaka, vilken lycka. När vi rullade in vid hotellet så hade klockan redan blivit 16 - vi lastade in allt vi hade köpte snabbt och sen ner till poolen - Karma hade varit tillräckligt social idag och valde att stanna inomhus i kylan, som alltid - hon har inte ändrat sig, exakt som när hon var liten. Niklas och jag badade en lång stund så skönt att vara själva utan massa liv och stoj - när vi låg vid poolen som kom tyskarna....dom gick direkt mot grillen, dom hade varit och köpt kött. Vi stannade ett tag vid poolen och gick upp vid 17.30.

Vi gick upp och tog en snabbdusch sen blev det plump och drink vid balkongen och sen efter det middags bestyr. Niklas tog över grillen medans tyskarna satt och drack snaps och spelade kort, ungen var inte med så hon var väl på rummet medans föräldrarna fyllnade till vid grillen. 



Niklas levererade som vanligt så sjukt god mat, men som jag anade så var det tillräckligt med entrecote - Karma käkade upp både sin köttbit och grillspettet (helt overkligt) Niklas tog några bitar jag var proppmätt. Det var en otroligt skön kväll, inte hysteriskt varmt och fläktade lite sådär perfekt. Vi gick upp på takaltan som varje kväll med varsin öl (vi gillar våra rutiner) och smidde planer för framtiden - det känns som vi har hamnat rätt nu på våra önskningar och förväntningar så nu börjar planeringen. Vi får se om det ändras under tiden oavsett så ska vi ha samma målbild. 





Runt 21.30 gick vi ner och satte på Röd Drake med Antony Hopkins, vi nöp av vid halva och kollar resten i  morgon. När vi skulle gå och lägga oss ca 22.40 så var tysken uppe och tog ett kvällsdopp, dom hade varit ner till minishoppen flera ggr under kvällen och fyllt på öl-förrådet. Vi gick och la oss och Niklas somnade snabbt men jag blev störd hela tiden av tyskarna som av någon anledning flyttade nån slags möbel då och då...helt otroligt, dom pratade högt och drog möbler?! Dom tystande runt 00-tiden. Vi ska upp och gå i morgon och jag funderade starkt på att köra ett om-möblemang vid 06.00 för att ge igen.