söndag 2 december 2018

Tillbyggnad Vecka 5

Danne var förbi och tittade till bygget på Söndag eftermiddag och frågade direkt var bärlinan under hammarbandet var. Den syns inte på ritningen över resvirket som jag har hjälpt Bosse att skriva ut åt Artur men den syns på detaljritningen över väggen och som jag misstänker att Artur inte haft tillgång till. Jag ringde till Bosse på söndag kvällen och frågade hur vi skulle göra och han sa dom får lösa det. Typiskt en sån sak som får mig att ligga sömnlös på nätterna och det är många såna småsaker av alla slag under ett bygge som det verkar för jag har inte fått sova en hel natt på länge nu.

På måndagen fortsatte killarna med att tillverka och sätta upp takstolarna. Jag pratade med Artur om bärlinan och han sa att han gått efter ritningen han fått. Jag vill inte skylla på någon men Entrepenören har haft tillgång till ritningarna ända från början av upphandlingen och bärlinan finns med. Men Artur lovade att dom skulle lösa det på något sätt. 

Tre takstolar på plats

En annan vy på takstolarna

På Tisdagen var det -5 grader men dom jobbade på bra med takstolarna och har kommit till delen där huskropparna möts och där krävs det lite mer jobb med takstolarna för att få dom att passa och fästa dom i den befintliga väggen. Artur visade mig ett annat problem där konstruktionsritningen inte stämmer överense med verkligeheten. Problemet är att den nya gaveln inte kommer liva med den gamla väggen på sidan där burspråket sitter. det kommer skilja ca 8cm vilket så klart kommer se galet ut. Alternativen var att bygga den nya väggen tunnare med mindre isolering eller att riva upp den gamla väggen och bygga ut den 8cm. Eftersom det handlar om ca 70cm till burspråket så är det bästa alternativet att riva upp det gamla och bygga ut det. Råspont, lockpanen, dörrar och fönster levererades nu också under tisdagen så nu är det bara att köra på för att få det tätt. Under Onsdagen så var alla takstolar på plats.


Fler takstolar på plats

Byggarna sliter på i kylan

På Torsdagen så byggde dom yttertaket vid kökséntren och satte råspont på ena halvan av taket. Det började bli mildare temperatur men började blåsa upp till oväder och dom fick jobba på i en jäkla takt för att också hinna täcka den öppna halvan innan ovädret slog till på allvar. När mörkret föll på allvar var det full storm och dom täckte bäst dom kunde. Dom fäste brädor i pressenningen över till det gamla taket men det blev inte bra för det innebar att i stormen så blåste brädorna upp och dunkade sedan ner i takpannorna och det lät något hemskt inne i huset. Jag fick klättra upp på taket sent på kvällen och klippa bort en bit pressenning så att luften kuna passera utan att rycka med sig hela anordningen samtidigt som jag fick flytta upp pressenningen som dom även satt som vägg så att luften kunde passera och inte tryckas upp i taket. Det blev lite bättre av min åtgärder men det var ingen behaglig natt att lyssna på oljudet i stormen och samtidigt var man nervös att något skulle gå sönder.

Yttertaket vid kökséntren

Byggarna lägger råsponten i storm

Halva taket färdigt

Papp på den klara delen och pressenning över den andra

På fredagen var det fortfarande oväder och dom försökte fixa till pressenningen bättre samt att dom reglade delar av utsidan av stommen och satte papp på undre halvan. Dom fick nu dit bärlinan under hammarbandet på den yttre långsidan. Dom bilade även upp en bit av betongen så att dom kunde flytta elröret några centimeter så att den bärande pelaren kan få plats och gjöt igen hålet igen. Dom gav upp rätt tidigt och vi fick stå ut med ännu en kväll och natt med storm och oljud.

Pressenningen from Hell

På Lördag var dom på plats vid åtta och hann med att regla upp nästan hela yttersidan och satte papp på allt. Karma skulle på ett mini Basket läger under dagen så jag och Ulli passade på och åkte på jakt efter kakel och klinker. Vi åkte först till en kakelspecialist i Kungens Kurva och det fanns en massa fint klinkers men jäklar vad dyrt. några av dom vi fastnade för låg på 1300:- per kv/m. Det som ingår i Bosses offert är klinker för 200:- per kv/m så det innebär för oss en ytterligare kostnad på (1300:- - 200:-) * 28kv/m = 30.800:-. Vi beslutade oss för att titta på klinker på Bauhaus istället men dom hade dock ett fint kakel som kanske skulle passa ovanför bänkskivan. Vi fick låna en kakelplatta som vi tog med oss och sprang över parkeringen till Elgiganten för att matcha mot en bit prov bänkskiva vi har beställt. 4 gånger sprang vi fram och tillbaks med olika kakel och hittade till slut ett som var väldigt likt. Men vid det laget var vi osäkra på om vi vill ha ett kakel som matchar bänkskivan eller bryter mot den. Herregud så svårt allt blir. På Bauhaus hittade vi ett klinker för 319:- per kv/m som vi gillade. Vi har dock inte bestämt oss än och ska fundera lite mer.

Nästan hela huset täckt med papp

Övergavlarna saknar fortfarande papp

Innifrån, från toalett mot kök. Kommer bli härlig takhöjd i köket.

Det golvklinker vi funderar på

Nu hoppas vi på bra väder till veckan så att dom kan få på råspont och papp på hela taket så vi slipper pressenningen.

1 kommentar:

  1. Ja tur att inte något blåste sönder. Det är svårt att i förväg tänka på alla små detaljer men jag tror att ni klarar det med bravur! Hoppas att ni kan fira jul under tak i alla fall!

    SvaraRadera