söndag 1 april 2018

Mexico 2018 31a Mars

Klockan ringde 6.00 - avresedag mot Akumal!

Både jag och Niklas låg och drog oss lite innan vi gick upp, sen kom vi på....Påskafton, vi fick snabba på man vet aldrig när Karma vaknar. Jag hade köpt svensk godis med mig ner - bara hennes favoriter, vi fyllde ägget och gömde det på ett bra ställe.

Niklas hosta till lite sen så skrek han ULLI JAG SER PÅSKTUPPEN.....Karma vaknade fort som attan och iväg direkt på äggjakt. Hon hittade det ganska snabbt och blev superglad, hon kunde inte förstå hur tuppen visste om hennes favoritgodis och hur han kom hit till Mexico...och att hon bara fick ett ägg var inget konstigt då han hade flygit så långt (gullungen hon håller skenet uppe även om hon vet att det är vi, blir ju lite roligare då)

Påsktuppen hade värpt ett ägg

Karmas favorit godis i ägget
Niklas fixade det sista med gårdagens blogg och jag började packa ner allt inför resan, det gick ganska snabbt då vi inte behöver tänka på vikt på väskorna eller vad man får och inte får ha i handbagage. Vi hade bestämt med Barry att vi skulle checka ut 10.00 så vi hade gott om tid. Vi åt frukost i lugn och ro. Karma hade redan packat sina saker i går kväll och jag hade förberett allt med handdukar, sopor m.m Vi kände att vi skulle bli klara tidigare så vi chatta till Barry och frågade om vi kunde träffas tidigare - han sa åt oss att lämna nyckeln, 9.34 rullade vi ut från Casa Piedra.

Låser igen innan avfärd
Det var ganska mycket trafik både genom Chuburna, Chelem och Progreso - det är lördag och många är "på väg". Vi kom ut på stora vägen vid Merida ringleden ca 10.05 Niklas riktigt nöjd, vi ligger bra till tidsmässigt.  Vi tog sen stora vägtullsvägen mot Cancun. Vi åkte i ca 2 timmar och svängde av vid lunchtid till Valladolid en jättemysig stad. Man märker att man kommer ner  mot mer turistställen, ett helt annat utbud av allt och mer uppstyrt och finare byggnader. Vi parkerade vid torget och hittade en restaurang, en klassisk Mexikansk restaurang (så som man tycker att dom ska se ut) vi gick in och beställde mat. Jag tog Tacos, Niklas fajitas och Karma Club Sandwich, riktigt god mat, jättenöjda alla 3. Ju mer turist ju bättre mat känns det som. Efter maten tog jag och Niklas en cappuchino - totalt hamnade notan på 387 pesos, maten samma pris som i Chelem.

Lunch i Valladolid centrum
Efter lunchen så skulle vi dra vidare men hoppa in i en fantastisk souvenirbutik, jättefina saker - vi har ju knappt sett några souvenirer så det här var kul. Men vi hade ju mr Transport med så vi fick ta en jäkligt snabb titt, vi hann knappt kolla in allt men vi fick med oss ett halsband, en drömfångare och två skulpturer - personbästa på handling!!

Inköp av krimskrams

Fin park och kyrka i Valladolid centrum
Sen var det bara in i bilen igen, precis när vi skulle hoppa in så kom regnet - små droppar, första regnet sen vi kom ner till Mexico. Vi körde sen mot Tulum för att sen svänga av mot Akumal. Vägarna här är precis som alla andra vägar som vi har kört på SPIKRAKA helt sjukt....jag är fascinerad hur man kan göra så raka vägar. Vi märkte att vi åker mot turistställen - överallt på vägarna så kantas massa butiker som säljer massa hantverk - det domineras av drömfångare i alla storlekar och färger, mattor, hängmattor, keramik. Japp nu är vi på väg mot det Mexico som dom flesta svenskar känner till. När vi började närma oss Tulum så fick Niklas mer eller mindre en chock - han var här för 11år sen och körde på exakt samma vägar, som då var typ grusvägar. En korsning kände han igen...allt såg annorlunda ut och allt var massivt exploaterad. Jag förstår känslan - det man en gång har upplevt är bara numera minnen och man får aldrig mer uppleva det igen - det Tulum som Niklas kom ihåg finns inte kvar.

Tusentals drömfångare innan Tulum
Trafiken här nere är mer aggressiv och folk kör snabbare och inte med samma generositet, det finns inte lika mycket polisbilar och poliser här som där vi kom ifrån. Jag måste än en gång ge Niklas den största elogen som finns - grym på att köra och har stenkoll på vart han ska, bättre chaufför kan man inte ha. Vi började närma oss Akumal och svängde av - kännes jättekonstigt det var som att åka rakt in i ett område för massa utflykter - massa folk, massa bilar, stora parkeringsplatser som var knökfulla, dykshoppar. Vi måste ha hamnat i ett aktivitetsområde för utflykter - hade vi kommit rätt!? Vi körde på lite till så kom vi till en vakt som hade en bom, man fick säga vart man skulle så öppna han bommen - vi var på rätt väg....ok så det finns ett hotellområde efter aktivitetscentret, intressant.

Vi körde längs vägen och spanade, vi hade sett på nätet hur vårt hotell såg ut - ett färgglatt hotell som hette Del Sol Beach Front - efter lite åkande så såg vi det - tjohooo! Vi fick en parkeringsplats precis vid hotellet. Vi gick ut och fick leta lite efter receptionen, vi gick in och en jättetrevlig Mexikanare som hette Omar hjälpte oss. Vi skrev in oss och dom hade Beachhanddukar, vilken tur att vi inte köpte några, 200 pesos i deposition per handduk och vi fick byta ut dom varje dag så vi fick rena, perfekt.

Omar hjälpte oss till vårt rum nr 201 - första tanken var HJÄLP ska vi få plats här, lägger vi in våra väskor så är rummet fullt....från att gå ca 120 kvm till ca 15 kvm kräver sin familj. Men vi är tränade, Karma och Niklas gav mig fritt spelrum - efter 30min så hade vi ordnat upp allt så vi fick plats med våra saker haha. Det var en skum lukt när vi kom till hotellet - det visade sig vara tång, solen och säkert växthuseffekten har gjort att havet producerar mer tång än vad man kan ta hand om - det ligger driver av tång vid vår strand, och hotellet ligger ca 10 meter från havet. Karma blev besviken först, hon ville inte bada här fy sa hon men när hon fick höra att vi ska åka till andra stränder för att bada så blev hon nöjd och glad. Hotellet har också en pool som vi ska spana in - den ligger vid en restaurang här i närheten.

Upp med all packning på rummet

Ulli fick jobba ostört

Karma tyckte rummet var perfekt

Havet precis nedanför balkongen
När vi höll på att stöka i rummet så märkte jag att dörren for upp - ehh vad - jag försökte stänga den men icke, det var liksom inget som hake i utan man kunde putta upp dörren utifrån. Det vara bara att skicka ner Niklas till Omar så han fick förklara läget - han kom och kollade och fatta problemet direkt. Efter en stund kom han tillbaka med lite verktyg och efter 5 min var problemet löst.

Plötsligt så hörde vi något som mullra och sen så började det regna, vi har tagit med oss regnet från Valladolid. Det regnade lite smått hela tiden, Niklas hade spanat in en restaurang i närheten som vi skulle äta på - även om det regna så tänkte vi att vi skulle gå dit ändå. Vi fixade till oss och sen så gick vi iväg - det var inte långt högst 75 meter och när vi kom dit så var det knökfullt. Det är en poppis restaurang men så jäkla poppis...måste ha varit för regnet och att det precis hade varit happy hour. Vi gick in och bokade ett bord, det var 4 st före oss så vi satte oss i baren för att vänta. Vi hade tur - Karma hittade en plats i baren på en gång, dom hade som trägungor som man satt i vid baren. Niklas beställde en Cuba Libre (rom och cola) och jag beställde en Pina Colada och jäklar vad god den var - 20kr och alldeles perfekt. Inte för mycket sprit och så mixade dom den så det blev som en slush, det här kommer att bli min favorit. Karma beställde en Sprite och sen blev hon sur - hon hade förväntat sig nåt annat än att sitta vid en bar - men just nu fick hon gilla läget...inte så mycket att göra när det regnade ute och det började bli mörkt. Hon ville ju utforska området så hon mer eller mindre tvingade Niklas att gå ner med henne till vattnet och kolla - där träffade hon en tjej så dom kollade på korallerna som hade spolats upp på stranden. Precis då kom kyparen - yes vi hade fått vårt bord.

Karma letar korallstenar (Gula byggnaden tillhör vårt hotell)
Vi kollade menyn och den var väldigt bra - allt såg gott ut. Karma beställde spagetti bolognese som tydligen var det godaste någonsin, hon åt upp allt. Jag beställde Fisk Tacos, super! Niklas beställde hamburgare men den var ingen höjdare. Vi beställde även 4st SOL öl - allt gick på 700pesos ca 350kr - inte dyrt och inte billigt - helt ok!

Mariachi under middagen
När vi satt och åt så kom det äntligen Mariache (Mexikanska spelemän) som vi har väntat, superduktiga och ett jäkla drag blev det när dom kom. 4 personer två gittarer ett dragspel och trummor, Karma var lyrisk!

Efter maten så gick vi bara över gatan och kollade lite på souvenirer igen - snart har vi tröttnat. Där träffade vi en jättetrevlig man som ägde butiken, han förklarade för oss vem Frida Kahlo egentligen var och vad hon betydde för Mexico, hennes liv och hennes män som hon var gift med. Karma blev förtjust i en pytteliten Mexikansk Sombrero som tydligen hennes mjukisdjur skulle ha, svindyr var den - 40kr, vi köpte den lite för att tacka för historielektionen av mannen i butiken.

Krimskrams igen
Sen var det dags att gå hem till vårt enorma krypin på 15kvm, vi var hemma redan 19.45, blir lite svårt att få egentid när vi har ett rum och Karma behöver gå och lägga sig tidigare - vi får väl gå och lägga oss samtidigt och hoppas att vi kan sova länge och inte vakna vid 5 tiden. Vi har ett fin fint problem hos Team Magnusson...nämligen en Alfahanne som vägrar att ta direktiv från någon annan trots att han är inte helt hundra på att bestämma kyla och tryck på ACn. Om han bara släppte lite på sitt kontrolbehov när det gäller fjärrkontroller så kunde vi få ett bra klimat - eller så är det så att jag vill ha kallare än vad han vill ha i rummet. Vi får se hur natten blir.

Sängarna här är stenhårda, dom i huset var megamjuka, Karma döpte min del av sängen till banan-sängen och det stämmer. En gravid kvinna hade utan problem sovit på magen - gravidmagen skulle passa perfekt i bananen. Vi får se hur vi mår när vi vaknar - kostar på att komma upp i åldern och byta sovunderlag - Karma har inga som helst problem utan vart hon än sover är det den skönaste sängen någonsin. Det var två sängar som är lika stora (eller små) så Niklas får sova själv och jag och Karma delar på en. Sängen är alldeles för kort så han får sova på sniskan eller ha fötterna utanför sängen. Det är alldeles för dåligt tryck på uppkopplingen här så vi kan inte streama något så vi fick kolla på TVn på rummet - vi hittade en tecknad film på engelska, vi kollade en liten stund klockan 22 (klockan 21 chuburna tid) släckte vi lampan och tvingade oss till sömn. Jag höll på att svettas ihjäl och Karma ville gosa (läs krypa innanför skinnet) - hon ville ligga nära och hålla i handen och jag fick nästan panik - då kom det....Karma bröt ut i ett megagrin....MAMMA DU HAR FÖRÄNDRATS varför vill du inte gosa längre...hahah fick bita mig i tungan för att inte säga något dumt, fick krama om henne och förklara läget för henne...sen så somnade vi bredvid varann hållandes i handen.

Årets familjefoto

1 kommentar:

  1. Toppenfint familjefoto! Hotellet verkar ju ligga nästa i vattnet, hoppas ni hittar en bra strand utan tång...

    SvaraRadera