torsdag 25 juli 2019

Kroatien Dag 2

WOW vilken natt!! Det behövde vi efter gårdagens transportinterferno. Niklas och min dubbelsäng är mega bred och lagom hård, varsitt täcke och perfekt AC på rummet och bäckmörkt. Vi somnade alla tre vid 22.00 och vaknade klockan 08.00. Karma hade också sovit perfekt hela natten och var supernöjd. Rummet är litet men sängarna är gigantiska haha. Vi vakna till och fixade till oss för att gå ner till frukosten klockan 09.

Då vi inte ville ha några tårar och dålig stämning så satt vi inomhus för Karmas skull, nästa frukost så ska vi äta utomhus och hålla tummarna att ingen geting surrar förbi. Frukosten var kanonbra - det fanns allt som vi gillar - extra bonus för att det fanns järn för att göra Belgiska våfflor. Niklas försökte sig på att fixa en men det blev för lite smet - vi gör nytt försök i morgon med 2 slevar smet.

Efter frukosten så gick Niklas ner och paxade 3 solsängar och jag och Karma sprang upp på rummet för att hämta handdukar för att förbereda en "tysk bokning" - gillar det inte men det känns som alla gör det och ska man få en solsäng nere vid vattnet så får man göra som alla andra. Vi kom ner och Niklas hade hittat 3 bra sängar som vi bokade upp. Sen upp på rummet för att smörja in kropparna, Niklas och Karma fixade till sig först och sen ner till badet och jag fick äntligen lite egentid så skönt.

Karma har poolen för sig själv


Nu på förmiddagen är det lugnare på vattnet, det blåser inte lika mycket och då också mindre vågor. Hela viken där hotellet finns i blir helt lugn - Niklas och Karma badade direkt medans jag (badkrukan) håller mig på land. Karma är mer i vattnet än uppe på land, byter av med havet och poolen. Niklas badar ibland och jag doppar mig i poolen. Det hände inte så mycket mer än bad och slapp & klang tills klockan slog lunch. I dag blev det Pizza Margarita till Karma medan Niklas och jag delade på en Grekisk sallad och Cevapcici vilket är såna långa köttbullar och pommes som vi åt i Belgrad. Supergott och lyxigt att sitta på hotellets altan och titta ut över havet.

Efter lunchen var det dags igen...Karma hoppa i badet Niklas också en stund medans jag låg i skuggan och läste. Niklas köpte med sig en bok (efter låååång tid av beslutsångest i affären) som visade sig vara helt värdelös - så nu har han kopplat upp ett konto på Storytell så nu blir det att lyssna på böcker i stället för hans del. Efter ett par timmars sol, skugga och bad så slog klockan cocktail - Niklas och jag tog en liten eftermiddagsdrink, en Piña Colada för mig och en Tequila Sunrise för Niklas. Efter ytterligare en öl och någon timme så började vi fundera på vad Karma hade tagit vägen, vi hade inte sett till henne på en väldigt lång tid. Jag gick upp för att kolla tilll henne och det visade sig att hon hade träffat en kompis TJOHOOOOO en Norsk tjej som var 10 som skulle fylla 11år och hette Anna. Hon och hennes familj kom hit idag och dom fann varann på en gång. Tror att hennes föräldrar är lika nöjda som vi - det blir så mycket roligare när dom har en kompis på plats - det är en av få nackdelar med att bara ha ett barn.

Goda drinkar


Vi gick tillbaka till våra solstolar och nu på eftermiddagen så är det mycket mer behagligt nu kan man sitta i solen utan att få panik. Jag satte mig för att läsa medans Niklas fick kontakt med våra solsängsgrannar - ett äldre par som kom från Slovenien. Dom hade besökt Kroatien i stort sett varje år sedan dom var nygifta och barnen var små - nu var det dags igen 20år senare att besöka landet igen. Dom satt och pratade säkert i 1,5 timme - en kul information vi fick var att Ingmar Stenmark var och är otroligt känd i Slovenien pga att han åkte på Elan skidor som tydligen produceras i Slovenien (inget som vi visste) hela landet stannade upp när han åkte skidor - precis som i Sverige. Vi googlade lite och hittade att Stenmark fick hedersmedalj av den Slovenska regeringen 2002 helt fantastiskt, kul med ny information.

När klockan hade passerat 18 så gick vi upp - det var fortarande otroligt varmt och skönt och nu har blåsten lagt sig så det är lite som på förmiddagen. En sak som vi (eller Niklas) kollar när vi kontrollerar ett hotellrum är trycket i duschen, denna dusch var under all kritik...helt värdelöst tryck - helt omöjligt att kunna tvätta håret då man inte skulle få ut varken schampoo eller balsam. Niklas gjorde en liten undersökning och såg att det antagligen var en energisparar slang..nåt jäkla filter var i vägen. När jag skulle duscha så kollade jag upp det ordentligt och japp - dubbla filter i slangen som jag pillade bort, det blev en stor skillnad - men fortfarande otroligt dåligt tryck, men nu har vi gjort vad vi kunde för att kunna duscha hyffsat. Vi gjorde iordning oss på rummet - denna gång så gick Niklas och köpte öl i baren så det inte blev alkoholfritt igen :). Det blev lite chips och öl på balkongen innan middagen. Vi hade haft ett rejält prat med Karma gällande getingar och hur man beter sig så vi bestämde oss för att sitta utomhus, jag skulle sitta bredvid henne och så fort det kom en geting så skulle hon bara blunda och sitta still....och det fungerade, vi kunde sitta utomhus att äta middag utan grin, panik och spring. Hon bet ihop så in i bomben och var jätteduktig. Men hon åt snabbt för att sen sätta sig vid poolen med sin padda - helt ok för oss.

Ulli "rörmokarungen"

Öl på ballen


Middag utomhus med en preppad Karma

Karma softar solo efter middagen

Mysigt i solnedgången
Efter middagen så begav vi oss ner till byn - det var lite mer liv och rörelse idag än igår vilket vi förstod senare varför när vi träffade det Norska paret med dottern Anna. Tydligen var det ett "hapening" i byn som var väldigt "public" - ute på piren hade dom ställt upp lite bord och stolar som dom sålde bakverk och lokalt vin. Vi gick upp för gatan och kollade läget innan vi gick ner till piren och då träffade vi på ett svenskt par som vi hade pratat vid hotellet. Dom hade ätit på en av byns två restauranger - en grilltallrik med skaldjur och fisk, tydligen supergott var det. Vi tänkte gå och ta en drink på den andra baren i byn (finns 2) men den såg helt öde ut så vi bestämde oss för att gå till piren. Innan vi kom dit så såg vi ett litet krypin och på skylten stod det med stora bokstäver WEIN...haha måste vara vin, det finns ett par vin- och olivgårdar på ön så vi gick in och mycket riktigt, tanten som bara kunde tyska och kroatiska sålde vin, olivolja och marmelad juicer m.m. allt var närprodcerat. Det var lite rolig konversation - Niklas frågade på engelska och hon svarade på Kroatiska och vi försökte förstå vad hon menade med lite blandning av tyska svenska spanska och engelska. På gatan sålde en kvinna fantastiskt god olivolja - där kommer vi att handla innan vi åker hem - det var från hennes egna olivträd. 

Lokal producerad olivolja

Lokalproducerat vin
När vi kom dit så provade vi att köpa några lokala bakverk ena var som små pyttemunkar med russin i och en annan lite större bulle som var torr trots nybakad...lite som mandelkubb fast ingen mandel i, väldigt kompakt och god. Sen så skulle vi köpa lite vin - tydligen så skulle man köpa biljetter som vi inte fattade...vi fick 2 glas vin och lovade komma sen med biljetter. Vi satte oss ner och lyssnade på bandet som var en hel familj, pappa på keyboard mamma och dotter sjöng och en av sönerna sjöng och en sjöng och spela gitarr. Det var lugna fina låtar som folk kände igen så vi tror det var någon typ av folkvisor. När vi satt ner så kom det ett äldre par och undrade om dom fick sitta ner vid oss - såklart fick dom det och Niklas satte igång igen - han är en diskussionsmagnet när vi är på semester vi byter roller totalt.

Frun kom från Split hon bodde där när  hon var liten och hade sommarhus här i byn Brna så hon var här och hälsade på. Hennes man kom från Tyskland och nu bodde i Schweiz. Otroligt trevligt par men kunde inte jätte mycket engelska men det gick ändå att prata med varann. Tanten kunde ett par fraser på Svenska, hur hon hade lärt sig dom fick vi aldrig reda på men det var: Svenska Flicka och Svenska Pojke och såklart Skål. När vi gick därifrån så fick Karma en chokladkaka av tanten så gulligt, en Lindt kaka (från schweivz). Niklas gick och köpte biljetter och fick en jäkla massa - som vanligt så blev det språkproblem men det gjorde inget. Vi betalade våra glas vin och resten av biljetterna fick det trevliga paret.

Vi provade lite bakverk

Livebandet

Tysken och hans fru
Innan vi gick hem så tog vi ett depåstopp på den andra baren i byn som vi var på igår - Riva. Karma fick en glass vi tog som igår - ett glas Aperol Spritz och Niklas tog en öl. Efter det så gick vi hem - vi släckte lampan lite senare idag 23.00.

Bar "Riva"

Rutinmässig glass, drink och öl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar