fredag 28 februari 2020

Mexico Dag 6

Vi vaknade som vanligt tidigt runt 6-tiden och blåsen hade avtagit lite men det var fortfarande stökigt. Jag vaknade på natten att vi hade strömavbrott i nån halvtimme. Fantastiskt att vi hade ström hela kvällen och natten ändå - det var STORM vi snackar orkan och det elektiska och wi-fi funkar jag är riktigt imponerad. Karma var redan vaken när vi kom upp så vi fixade frukost och som vanligt skrev vi klar bloggen och sen bar det iväg på dagens äventyr.

Då det inte var något badväder och inte alls varmt, typ 23 grader så bestämde vi oss för att åka på Cenote-jakt. Niklas hade gjort upp en rutt som skulle innebära minst 5-6st Cenotes perfekt. Vi kom iväg runt 9.30 och styrde kosan mot första Cenoten som låg ca 1,5 timmar från huset. Jag har inte råkat ut för något med magen men jag känner att jag har haft något som är i kroppen i ett par dagar som gör mig lite svag så jag vilade nästan hela vägen dit, Niklas och Karma älskar att åka bil och har inga problem alls att hålla igång pratet.

Turen började på dom hyseriska motorvägarna med 3 filer i varje riktning men så fort Niklas fick chansen så tog av av och så åkte vi parallellt  med motorvägen genom småbyarna. Vi har ju åkt lite genom dessa byar förra gången vi var här så ibland kände vi igen oss (eller inte...dom ser väldigt lika ut), alla har ett torg och en gul kyrka i mitten och där samlas man som bybor, sen är det nån kioskliknande hål i väggen och där man kan handla snask och läsk. Första byn vi kom till hette Abala och därifrån så följde vi skyltarna mot Cenote. Skyltarna visade ut oss från byn och ut på en jäkla skitväg, efter typ100-meter så sa Niklas, jag känner igen mig, vi har varit här förut...nää det kan inte stämma, men jo visst var det så. Första Cenoten som vi besökte hade vi redan besökt hahaha vad är oddsen helt otroligt. Det här Cenoten var inte på vår rutt förra året utan vi snubbla över den när vi var på väg hem efter Uxmal. När vi kom fram så kände både jag och Karma igen oss. Jag som är en extrem badkruka gick inte ner och bada, det var för kallt - 10graders skillnad från en solig dag + blåst känns och jag klarar inte av att frysa. Jag fick onda blickar men jag kände att jag fick ta det - jag fick vara packåsna istället.  Niklas och Karma badade och vattnet var jättevarmt - blir ju varmare när man går och badar med en svalare kropp. 50 pesos per skalle kostde det. Efter ett snabb-bad så fortsatte jakten vidare.

Återbesök i Cenote Kankirixche

Vid ingången till grottan
Vi fortsatte på småvägarna igenom väldigt trötta byar - den ena tröttare än den andra. Helt sjukt att dom kan hålla sig i liv. Så skruttiga hus och smutsigt men vi såg att det var folk som bodde där. Vi kom till byn Mucuyche där hade Niklas spottat en Cenote på kartan och när vi letade efter den så hittade vi en hemlig hemritad skylt om en annan Cenote som hette Yaal-utzil. Vi åkte enligt skyltarna och hamnade på en återvändsgränd...vi fick åka tillbaka men när vi gjorde det så såg vi över axeln att det var lite skyltar och kanske såg ut som nåt, JAPP vi hade hittat rätt. Vi stannade och gick ut och mycket riktigt där satt en kvinna och tog betalt och ett skynke där man kunde byta om och sen ett hål i marken hahah så sjukt det här med Cenotes, så häftigt av naturen. Här var det en annan prislapp 40 pesos per person, vi betalade och Karma och Niklas gick ner och jag var väskkollare. Här var det verkligen en djup Cenote och ganska stort hål. Det fanns ett avstamp vid trappan ner där Niklas hoppade rakt i utan att doppa sig först. Det var lite lågt vatten så Karma kunde inte gå i så hon ville inte bada, var rädd att hoppa och inte sen kunna komma upp. Sen var det en hel del löv och annat på vattenytan då hålet var så stort så det var inte lika rent som vanligt så jag tror det avskräckte henne också. När vi var där så kom det 2 tyska killar för att bada - det var första och enda gången vi stötte på personer och turister under hela dagen på vår Cenote-tur.

Niklas betalar entre till Cenote Yaal-Utzil

Ca 8-10 meter ner till ytan

Niklas hoppar från ca 4 meter

Riktigt häftig Cenote
Efter en snabb-visit på den hemliga Cenoten så letade vi vidare till den som var utmärkt på Kartan, den hittade vi utan problem - utanför stod 3st turistbussar och det var som att gå in i ett tempel. Detta pådrag i denna sömniga by var intressant upplägg. Niklas pratade med vakten som förklarade att det var en Hacienda och det var guidade turer som tog 2 timmar och bad i 2 cenotes samt engelsk guide, nää vi ryggade tillbaka direkt inte vår grej och när vi fick höra priset 480 pesos per person (700kr för oss 3 jisses) så drog vi, sinnessjukt dyrt och dessutom gå runt med massa turister NEJ TACK.

Nu började vi bli lite hungriga och börja kolla efter något att äta, nån restaurang och det var helt omöjligt. Vart äter folk?! Niklas och Karma gick in i en kiosk för att kolla, det blev kex och 2 små Cola för att vi skulle klara oss till ett matställe. Vi åkte vidare mot nästa pit-stop på jakten och det var en Cenote Suem. Men innan dess så åkte vi igenom en by som kändes lite större än dom vi har åkt igenom den hette Telchaquillo. Det var en hel del rörelse i byns centrum och skolan verkade ha slutat eller börja för det var massa barn med skoluniform. Vi var fortfarande hungriga och Niklas gick in i en liten kiosk igen och började leta efter nåt mer rejält att äta utan att hitta nåt. Hon som jobbade där frågade om han letade efter något speciellt och han tog sig för magen och sa "hungrig" på spanska och vips så kom hon fram med baguetter och en varm typ kalopsliknande röra i, perfekt hon hade något bakom kulisserna som hon sålde, hur ska man veta det haha. Så vi tog en liten lunchbreak med 2 såna baguetter och nån annan slags pirog och vatten, perfekt nu klarar vi oss ett tag till. Niklas frågade även tanten i kiosken om det fanns nån Cenote här i närheten, japp typ 10meter från kiosken.

Helt sjukt, mitt i stan mitt på samlingstorget så fanns det som 2 runda blåa murade staket och kollade man ner där så såg man grottorna. Det var nån tant som hade nycklar dit och vi försökte leta reda på henne, vi hittade en annan liten kiosk med en gammal Mexikansk gubbe som var lite otydlig i pratet så Niklas förstod inte riktigt. Precis utanför så kom det 2 välklädda yngre killar en såg nästan nordisk ut vi frågade dom om dom pratade Engelska och visst gjorde dom det. Han var amerikan som hade bott den här byn som hade 1300 invånare i 2 år och han var missionär, hans uppdrag var att frälsa byn, han och hans mexikanske vän. Han hjälpte oss och frågade mannen igen - och han berättade att vi skulle vänta på nån kvinna som hade nyckeln. Under tiden vi väntade så satt vi och pratade med dom två missionärerna och Niklas frågade hur en dag såg ut för dom - dom vaknade sen åt dom frukost sen tränade och sen pluggade den  heliga bibeln och sen ut på stan för att frälsa människor...ja jäklar vilken lyxigt jobb, dom såg inte stressade ut kan man lungt säga. Till slut så kom tanten med nyckeln och släppte in oss, 10 pesos per person kostade det. Det var en jättehäftig Cenote en liten liten grotta med vatten längst ner så klart och jättevarmt vatten, ingen badade här men det var en häftig upplevele.

Lite cola och kex var det som fanns i lunchväg

I Telchaquillo köpte vi tortas

Vi åt lunchen i parken framför kyrkan

Trevliga missionärer

Oväntad liten cenote mitt i stan. Cenote Telchaquillo

Ljust inne i grottan

Inte mycket vatten men man kunde bada i säkert 30 gradit vatten.


Vi gick upp sa hej då och jagade vidare till nästa Cenote - det var den som vi skulle egenligen åka till Cenote Suem för att komma dit så åkte vi igenom en by som hette Pixya. Den var lite scary - på varenda hus, varenda byggnad, på bilar som åkte förbi överallt stod det något om Jesus. På flera av husen var det långa haranger om Jesus och sen en siffra så det måste ha varit nåt bibelcitat. Här verkar grabbarna missionär gjort ett jäkla jobb.

För att hitta nästa Cenote så körde vi enligt skyltarna i Pixya, till slut så kom vi till ännu en jättedålig väg knölig och stening som satan men så kom vi fram och det var ett JÄTTE Centote och hög...jäklar vad högt upp eller man kanske ska skriva djup ner till vattnet och det var även djupt under vattnet. Det var ett hyfsat stort hål i marken och det var staket  runt om och det gick 2 trappor ner på varsin sida branta trappor. Jag gick inte ner utan stod och kollade ner...sinnessjukt högt. En del av staketet var borta och jag tror att det var för att man skulle kunna hoppa ner rakt ner i Centoten, måste ha varit minst 10meter ner fy fan. Niklas och Karma gick ner för att bada, även denna hade riktigt varmt vatten och som alla Cenotes akvariefiskar som simmade runt. Niklas ville hoppa och gick upp för en annan trappa för att gå till en avsats för att hoppa men den var för rutten så han backa ur (tack) och gick ner för att hoppa från bryggan i stället. Ännu en cenote avverkad och denna kostade 40 pesos per skalle.


Häftig Cenote för dom modiga. Cenote Suem

Bra Cenote för Karma med stege

Jätteskönt i vattnet
Vi skulle nu ta oss till nästa Pit-stop på resan, en cenote i centrala Cuzama, det var lite knöligt att ta sig dit så Niklas kollade med dom som jobbade på Cenoten om det gick att gena ut på stora vägen så vi inte behövde åka tillbaka på den jättedåliga vägen och fick till svar YES inga problem alls, ta vänster sen höfger och följ vägen tills ni kommer ut på stora vägen - perfekt, vi körde enligt deras instruktioner och efter ett tag så kände vi att det inte var en jättebra idé. Det var nog en av dom sämsta vägarna jag någonsin har åkt på, stora stenar, djupa hål, växtlighet både på marken och på sidorna så det lät i bilen åkte i taggtråd. Vägen var så smal så vi kunde inte vända så det var bara att åka så försiktigt vi bara kunde, det hade gått fortare att gå så sakta åkte vi. Som grädde på moset så började bensinen att ta slut. Svårt att välja mellan att vara rädd för punktering eller soppatorsk för vi hade ingen täckning heller på mobiltelefonen så hade nåt hänt så hade det varit jäkligt tufft. Vi satt som på nålar under hela resan på denna underbara genväg och när vi äntligen kom fram till stora vägen var vi helt slut och överlyckliga att resan var över. Måste säga det att Niklas är GRYM på att köra i det här hysteriska landet både att hitta på nåt jäkla sätt överallt och kunna anpassa sig till både hetsig mexikanskt stortstadspuls och landsbygd utan skyltar och risiga vägar, allt löser sig. Nu gick kosan mot det sista pit-stoppet sista Cenoten för idag som fanns i Cuzama. På vägen dit så körde vi igenom byn som vi var i förra gången vi var här, där vi åkte häst och vagn till ett par Cenotes. Vi körde förbi och sen när vi hade åkt en liten stund så åkte vi förbi nåt som såg ut som ännu ett häst o vagn ställe, vi stannade och vände och japp det var det. Det här var mer större arrangemang än den vi hade varit på flera vagnar mer parkeringsplatser. Klockan var över 15 och det var molnigt och ganska kallt så det var inte många som var på plats, det var ytterligare 2 bilar och sen vi. Vi gick ut och fick information rutten tog ca 2 - 3 timmar och det var 3st Cenotes och det kostade 150 pesos per person - taget vi tog dealen!

Vi hoppade upp på dresinen och vår chaufför kopplade på mulan som inte alls var sugen på ett uppdrag, hon trodde väl att hon hade slutat för dagen då hon var väldigt svårstartad. Jag var lite stressad över att han skulle vara elak mot henne men han var snäll och tålmodig och till slut så fick han fart på henne en liten stund sen så vägrade hon igen för att gå in i buskarna, så samma visa igen lite smackande och lura in henne igen och så iväg. Vi visste inte riktigt vad som väntade oss när vi satte oss på dresinen men det visade sig vara en JÄTTELÅNG väg sammanlagt 30min dit och 30min tillbaka i ett jäkla liv av metall mot metall vi kunde knappt prata med varann och ingen fjädring så det skumpade hårt och sen blåste det kallt speciellt för dom som valde att bada (nämner inga namn men jag badade inte hehe). Första stoppet vi gjorde var en superfin Cenote man gick ner och sen öppnades en stor rund grotta, här var det enkelt att bada så både Karma och Niklas hoppade in superfin rent vatten och klart och massa fiskar, så varmt och skönt nere i grottan, sen när man kom upp så var det svinkalllt kändes det som.


På väg mot 1a cenoten

Cenote Chacsinicche

Upp på dresinen igen och iväg till nästa, det visades sig att vara längst borta på rälsen, här var det en cool Cenote litet litet hål att gå ner i och mörkt som man knappt kom ner i  (skulle man vara tjock skulle det vara kört) man kom ner med hjälp av en järntrappa. Ansiktet var ca 10cm från stenväggen och alla insekter jag och Karma fick bita ihop men det var värt allt när vi kom ner WOW vilken grotta, det var mörkt runt omkring förutom ett ljus i "taket" i mitten av grottan och där hängde det ner rötter från träden, magiskt fint vilken häftig grotta. Det var alldeles fuktigt och varmt nere i grottan och sen när man kom upp....svinkallt stackars Niklas och Karma som fick åka dresin i kalla blöta handdukar och vinden som blåste och ingen sol. Nu hoppade vi på igen för att ta den sista Cenoten, vi åkte tillbaka på rälsen och kom på att vi åkte förbi en första Cenote det måste vara den som vi ska besöka nu. På vår tur här på rälsen så mötte vi totalt 3st vagnar så vi fick gå av och släppa förbi, men vi mötte inga  människor vid Cenotesena vi var helt själva på alla 3 så nöjda, blir ju en annan upplevelse då än att vara med massa människor.

Cenote Bolom

Mörk grotta som en kupol med ljus i mitten

 Nu börjar det bli sent och ännu kyligare så det var ingen kul resa tillbaka, vi hoppades nu att den sista Cenoten var värt det här. Till slut så kom vi fram och hålet vi skulle ner i var nästan igenvuxet av en hel del träd, det här börjar bra kände vi. Vår chaufför var med för första gången och först förstod vi inte varför men sen, när vi kom ner var det bäckmörkt vi såg inte ett smack så han sa till Niklas att han skulle sätta på lamporna vilket han gjorde och sen BOOOOM vilken jäkla grotta herre jäklar. Det var ett av det häftigaste jag någonsin har upplevt av grottor. Det var en stor underjordisk grotta (eller flera grottor i en) med massa stalaktiter och stalagmiter. Det var så häftigt och längst in så var det vatten som gick runt till en annan grotta, hade man klätt av sig och bada så hade man kunnat bada/gått runt. Vattnet var alldeles jätteklart så man såg inte ytan (förstod inte var den var) och massa akvariefiskar, vilket ställe, nästan så man blev religös. Det var den bästa avslutningen man kunde tänka sig på en Cenote-jakt-dag, magnifik avslutning vi var såå nöjda allihopa att vi snubblade över denna häst-och-vagn tur. Vi hade ju en annan Cenote i planeringen men den får bli till en annan gång för när vi var framme efter sista Cenoten var klockan 17.45 precis innan det blev mörkt, vi var dom sista gästerna vi stängde ner det och vår chaufför fick 100 pesos i dricks.

Cenote Choojol

Fantastisk grotta

Kallt med 24 grader, blåst och mulet

Sista gästerna för dagen
Helt slut och matta efter dagens bravader satte vi oss i bilen stelfrusna, på med värmen för att tina upp och styrde kosan mot Pemex för att tanka bilen. Som vanligt så hittade Niklas den med sin hämtade Googlemap så grymt jobbat. Vi fyllde bilen med 500pesos bensin och sen iväg mot Los Trompos och mat!

Än en gång en eloge till Niklas och hans bilkörande, knappt några skyltar, pissdåligt halvljus som typ lyste 10m fram (hel lyset hysteriskt starkt typ 500m som man inte kunde använda om man inte var helt själv) vi åkte genom små byar stigar som man kände nääää det här är sååå fel så lyckades han ta upp oss på motorvägen så skönt. Vi kom fram till vår favoritrestaurang Los Trompos runt 19-tiden och då hade vi knappt ätit någon lunch så ni kan förstå läget på familjen. Niklas var ok, jag var tydligen skitsur och otrevlig och Karma svag ville bara sova - men ett gemensamt hade vi och det var att vi frös allihopa. När vi kom in på Los Trompos så var Acn på full patte vi kom in med shorts o linne jisses trodde jag skulle frysa ihjäl. Vi tog samma mat som sist, jag och Niklas tacos och Karma Pizza, vi åt snabbt för att komma hem snabbt. Niklas körde perfekt hem i mörkret och vi var hemma i huset runt 20.15 tiden, vilken dag - det gäller att utnyttja dagarna till max när man är på semester hahaha, totalt 7st Cenotes idag så vi är nöjda!

Vi duschade alla men inte det fick man njuta av, strålarna på duschen är så svaga och varmvattnet tar snabbt slut så det fick bli en snabbdusch och sen långärmat och munkjacka. Karma var trött och gick och la sig direkt efter duschen. Niklas och jag försökte kolla på Mästerkockarna men uppkopplingen var alldeles för dålig så vi kollade på en film istället, eller kolla och kolla, jag somnade efter 10min och Niklas var också trött så vi gick och la oss istället och då var klockan 21.45



2 kommentarer:

  1. Vilka äventyr ni utsätter er för och NEJ jag är inte avis?!

    SvaraRadera
  2. Ta med dig morsan på Cenotes jakt till hösten !

    SvaraRadera