fredag 16 mars 2018

Mexico 2018 15e Mars

Jisses vilken natt först fakirresan med knappt nån sömn innan avfärd, flyg till London och sen flyg tilll Miami för att sova en natt på plats, vi checka in på hotellet och upptäckte.....EN säng och där skulle vi sova 3 personer, utmaning deluxe. Sängen hade varit för liten för mig och Niklas och sen klämma in en stor 9-åring på det...kan bara stavas på ett ord KAOS. Det var svinkallt i rummet när vi kom in så jag drog på värmen (dumt JA) men innan vi la oss var det skönt - sen 3 personer under ETT täcke gahhh. Trångt och varmt med Karma mellan oss. Efter ett par timmar så kände jag att vi kan inte ha henne mellan oss,  hon rörde på sig konstant och det var ju för att det var varmt, jag la mig i mitten och ut med Karma mot kanten då lugnade hon ner sig och vi kunde äntligen få sova. Jag vaknade innan klockan ringde 04.00 lokal tid, planet skulle gå 07.00. Vi hade fått sova men hade ont i hela kroppen pga sängen och huvudet pga värmen i rummet. Karma var supernöjd, skönaste sängen hon någonsin hade sovit i...ja tur att nån sov skönt haha. Hon vaknade med ett leende och det första som kom ut ur hennes mun var GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN PAPPA.

Trång säng i Miami
Vi fixa till oss och ner för att checka in oss på planet. Vi fick gå runt och kolla och fråga lite men till slut så kom vi rätt - vi checka in oss och höll tummarna hårt att våra väskor skulle komma på samma plan som oss. Det märks att man är i USA och ska till Mexico - säkerhetskontrollen är mycket mer rejäl och vi har fått fylla i massa underlag i vår resa till Miami och från Miami till Mexico.

Efter säkerhetskontrollen så var det dags för att vi skulle fixa frukost, vi hann precis in så såg Karma en kiosk som sålde mjukdjur...japp kört - såklart vi skulle stanna där. Hon har fått resepengar både från Mormor och Morfar och Farmor och Farfar och självklart så skulle en summa gå till mjukisdjur så det inköptes en mjukis-Tucan. Sen styrde vi kosan till att köpa frukost - allt hade tagit sin tid så vi köpte och tog med oss det till Gaten - Beagles kaffe jos frukt och yogurt ÄNTLIGEN lite nyttig mat, hatar att vara på väg, får bara i sig en massa skit, magen och kroppen får spunk.

Boardingen gick smidigt och vi startade i tid. Vi flög American Airlanes även nu men det var inte alls i samma klass som det förra - men det var ingen fara alls, vi skulle bara flyga i 1.50. När vi kom ner under molnen och fick se Mexico så var det första som slog mig var grönskan...har aldrig sett så mycket skog/djungel. Helt sjukt...så grönt överallt - Niklas förklarade för mig att det finns underjordiskka grottor och floder under hela Yucatan halvön så all växtlighet får vatten oavsett väder - helt overkligt mycket grönska vi flög över.

Vi landade smidigt och i tid och sen skulle vi ut ur planet -första stoppet....vi hade inte fyllt i alla papper som i skulle...det var bara göra om och göra rätt. Sen iväg till passkontrollen som denna gång gick fort - vi landade så tidigt så det var bara vårt plan som hade kommit in. Sen för att kolla väskorna HURRAAA båda väskorna stod där, vi hade lyckats att få hit båda trots flera byten. Och sen var det dags för tullen...och där gick det så där. Dom pratar knappt nån engelska och Niklas kan lite spanska så det blir lite hej å hå men det funkar. Dom frågade om vi hade "tabaco" och man ljuger inte här - det är lite hard-core här, vakter och mycket papper som ska skrivas på och under så Niklas svarade SI - och sen började det . Niklas hade köpt med sig snus hit (2 stockar snus) och samtidigt skrivit på papprena att vi inte hade något att förtulla. Vi hade ingen aning om att det var max 200g tobak/person som man fick ta med sig in i landet så vi hade mycket mer än så samt ljugit i underlaget. Vi sa att ena stocken var min så det blev lite mindre att skatta för. Men vi fick betala straff för att vi hade ljugit. Det fanns två alternativ 1) betala skatt på varorna 385% på varorna 2) betala straffavgift för att vi hade ljugit och så hade dom tagit snuset av oss. Pest eller  kolera - vi körde alternativ 1.

Sen när den pärsen hade lagt så fick vi äntligen lämna tullen och sen ut för att leta upp vart vi skulle  hitta vår hyrbil, Alamo heter biluthyrningsfirman. Dom hade ett litet bås på plats och vi hittade en kille - skönt, det var bara att hänga med honom till en minivan som körde oss till stället där dom lämnade ut bilarna. Vi fick vänta en stund och sen fick vi vår vita pärla (bild kommer). Vi hoppa in och sen svettig igen....fan hur hittar man ut härifrån och sen 1000 bilar på det...måste ge Niklas största elogen till hans lokalsinne, kyla och bilkörning. Jag hade aldrig klara det, han styrde ut oss från Cancun flygplats till rätt motorväg som skulle ta oss till Merida och sen Churburna. Vi tog bästa vägen som man måste betala tull för att åka på, den tar ca 4timmar istället för 7timmar till huset. Det var den tråkigaste vägen någonsin - rakare väg får man leta efter, inte en sväng någonstans utan totalt spikrak - att Niklas inte somnade var helt otroligt. På båda sidorna full djungel - helt ogenomtränglig växtlighet som en vägg, så vi åkte som i ett  hål i djungeln på ett RAK väg. Vi fick betala tull 2 ggr ganska dyrt ena gången 175sek och andra gången 75kr men det var det värt. Det var 110gräns som vi höll - vi blev omkörda flera ggr av bilar som körde mkt snabbare än så - men Niklas körde bra och lugnt.

Väntr på Hyrbilen
När vi närmade oss slutdestinationen så tipsade dom som hade huset att vi skulle stanna vid Walmart i Merida och handla och äta lunch, vi höll utkik och intressant att se Walmart skylten EFTER avtagsvägen...jahapp det var bara att börja improvisera i hysteriska trafiken - vi svängde av och höll tummarna att vi inte skulle köra fel - efter ett tag såg vi att det var en rondell YES vi svängde runt och sen på väg tillbaka. Efter lite span och åkning så kom vi rätt tillslut - vi hittade Walmart tjohoo. Vi gick ut ur bilen och fick oss en värmechock - det var bara att byta om och det snabbt. Efter det så letade vi efter en lunchrestaurang, vi var lite tidigt ute men hittade en som precis hade öppnat typ en tacorestaurang. Vi kollade menyn och försökte få ordning på vad vi skulle äta - inte mycket engelska utan det var spanska som gällde. Vi beställde tillslut fläsktacos till Niklas nötkött tacos till mig och pizza till Karma, vi tog in lite chips och tillbehör innan maten.

Äkta Tacos i Merida

Världens Godaste Pizza ?

Maten kom in och tacos är ju inte som hemma - det är som typ som biff rydberg - större bitar som steks och läggs på bröd och sen får man lägga på grejer själv. Niklas och min mat kom innan Karmas - hon fick smaka min mat och hon bara skrek åååå vad gott...så hon åt mina köttbitar så jag fick säga till hahaha. Så gott kött - grillade, möra och fantastisk smak. Niklas kött var också supergott. Karma fick in sin pizza som tydligen var den godaste hon någonsin har ätit - riktigt bra mat - ca 300kr och då tog vi 2 cola och 1 vatten på det. Dyrare än i Thailand men billigare än i Sverige och så mycket godare.

Efter maten så gick vi för att handla mat på Walmart - vi köpte vatten, frukost, frukt och lite öl och bacardi så Niklas kan göra sin Mango Caiprinha like always. Vi handlade massa saker och det var billligt så där ska vi handla flera gånger. Niklas försökte få ordning på ett kontantkkort till sin telefon men det gick inte, folk fattade inte riktigt vad han ville eller om det var så att dom inte hade det han sökte - vi får ta det som ett uppdrag senare i veckan.

Efter handlingen så ringde vi "Barry" som har hand om huset - det är han och hans fru Andrea som sköter om huset när ägarna inte är här. Vi sa att vi var på G och dom var beredda, vi skulle ringa när vi var på väg in i byn. Vi hoppa in i bilen och sen blev det knöligt igen - hur f*n skulle vi komma ut på motorvägen igen...men än en gång så brillierade Niklas måste ge han ytterligare en eloge till hans bilkörning och lokalsinne - nu hade trafiken kommit igång ordentligt så det var stökigt men vi kom rätt utan problem. Det var ungefär 40min bilkörning till huset från Walmart, det var en mycket roligare väg den här gången. Vi körde genom byar så vi fick se lite Mexico på riktigt, inte helt olikt Thailand måste jag säga. Halvfärdiga hus, hundar överallt, gubbar och tanter som satt i skuggan och snacka, lite stökigt och smutsigt och restauranger som var som ett hål i väggen, vi känner oss som hemma.

Till slut så kom vi till Chuburna och vi ringde till Barry som kom och mötte upp oss med bilen. Han var en riktigt skön amerikanare som kände allt och alla här i byn - det var många "hej-stopp" innan vi kom fram. Hans fru var också en superamerikanska men en liten valp i famnen. Supertrevligt par som berättade om det mesta vad man kunde göra här och olika tips. Men vi var så trötta och jetlagade så tyvärr var det inte mycket som vi kommer ihåg i dag. Dom visade upp huset och vi gick igenom allt - WOW vilket hus, så fint och mycket bättre än vad bilderna visade, superfint här kommer vi att trivas. Karma var överlycklig hon fick välja rum - "prinsessrummet" och jag och Niklas tog rummet "with a view" vi har en dörr från vårt rum direkt till altan och havet - fantastiskt.

Vardagsrum & Kök

Köket

Ullis & Niklas sovrum

Karmas sovrum

Altanen

Altanen med Chuburna "centrum" i bakrunden

Huset från vattnet

När vi kom så var det sån blåst....nästan lite storm, Barry sa att det kan blåsa upp då och då och det gör det under eftermiddagen och kvällen. Bättre på mornarna. Det var inte jättevarmt vi var väl trötta också så det kändes kanske kyligare än var det var. Vi har en innegård där det är höga murar där kan man vara om det blir för blåsigt, det tar inte bort blåste totalt men det blir mycket bättre - där finns fantastiska mysiga utemöbler och hängmatta -  här kommer vi att hänga en hel del. Vi gick runt med Barry och Karma efter oss totalt otålig...mamma mamma mamma....vill bada...hon var lyrisk. Så fort Barry och Andrea åkte så vips hoppa  hon ner i poolen.

Innegården

Vi packade upp och Niklas och Karma badade - vi kolla av allt och sen var det dags att åka iväg för att äta middag. Hela familjen är helt trötta men vi bet ihop - det var svalt på kvällen men så fort i kom in till byn blev det bättre, det är havet och blåsten som gör att det blir lite kyligt - men å andra sidan finns det inga mygg:) Vi tog första bästa restaurang vi hittade en typisk Mexicansk sylta - plaststolar och garagelyse, perfekt ställe för en födelsedagsmiddag. När vi kom in och fick menyerna såg vi att det var en fisk och skaldjursrestaurang UPS....men Niklas hittade två rätter med kyckling så  han fick välja en av dom. Det var bara spanska som gällde gubben som serverade oss kunde inte ett ord engelska, vi gjorde en beställning. Niklas kyckling och jag och Karma fisk - som sagt svårt att veta vad vi hade beställt. Karma fick typ panerade och friterade fiskfileer och Niklas stekt kyckling och pommes till det - men pommes var nåt annat...tänk slapp friterade pommes. Och så kom min rätt in....kall rätt typ råa fiskbitar tänk att dom har legat i marinad av chili, koriander och lime...serverades med tomatbitar och koriander och lök - märklig rätt som var lite konstig i början men ju mer jag åt ju bättre smakade det så tillslut var det helt ok - man fick hårda majschips till. Tänkte att jag skulle bli sjuk - men idag mår jag hur bra som helst så det blir nog en gång till den rätten. 3 rätter 2 pommes 1 cola och 2 öl sol - ca 300sek. Vid middagen fick Niklas öppna sin present av mig och Karma så födelsedagen blev nog bra till slut tror jag.

Pesce Chevice
Vi åt upp ganska snabbt och sen iväg hem igen - vi var så trötta. Niklas fixade till tvn så vi kunde kolla på ett avsnitt av farmen, jag klarade inte att vara vaken  jag somnade efter 5 min. Karma och Niklas såg hela sen vid 20.40 så gick vi och la oss då hade vi bitit ihop länge nog. Jag fixade till Karma och sen la henne, jag la mig vid henne en liten stund för att prata - jag somnade före henne...vaknade på natten och då hade Niklas gått och lagt sig utan att väcka mig - så jag gick in och bytte om borsta tänderna och sen gick och la mig i sängen till vågornas brus.

2 kommentarer:

  1. Vilket jättefint hus ni hittat, är det lika ensamt beläget som i Thailand? Trafiken verkar vara häftig men maten god!

    SvaraRadera
  2. Nä, Inte lika isolerat som i Thailand men långt ifrån kommers och solstolar på stranden.

    SvaraRadera