tisdag 27 mars 2018

Mexico 2018 26e Mars

Idag vaknade jag prick 06 och hade nog kunnat somna om men eftersom vi har planerat en liten tur idag så slet jag mig upp för att hinna publicera bloggen innan frukost och avfärd. Jag väckte Ulli också som blev lite sur och inte tyckte vi hade bråttom. Men jag stod på mig då jag förstod att det vi skulle göra idag eventuellt kunde ta lite tid och det var bäst att komma iväg i tid. Hon kom motvilligt upp ca 06:15 och Karma tog också en stund att väcka vid 06:30 men hon är oftast glad om man väcker henne med lite gos och bus. Vi stressade inte med åt vår frukost, publicerade bloggen, smorde in oss och packade det vi kanske skulle komma att behöva.  Vi passade även på att ta med oss soporna i bilen då måndagar är sophämtningsdagar. Vid 08:00 satte vi oss i bilen och rullade iväg mot dagens äventyr. Jag hade laddat telefonen med en massa bra musik så vi skulle slippa dom usla mexikanska radiokanalerna idag men när vi rullade ut ur Chuburna insåg jag att jag hade glömt kabeln hemma. Får bli trumpeter och hysteriska sånger idag igen.

Ulli kastar soporna och hälsar på våra kompisar

Planen var att leta efter fler bra cenotes och även klämma in ett besök på en hacienda eller något annat spännande, det fick visa sig om vi hittade något intressant helt enkelt. Jag hade ju dels fått tips på stranden om att det skulle finnas en bra cenote i en stad som heter Homun och sedan efter det läste jag om en rutt man kan ta i trakterna runt Homun om man vill se tempel, haciendas och mexikansk kultur. Så jag styrde bilen mot Homun så fick vi se vad vi råkar på för något spännande.

Efter ca en och en halv timme hade vi passerat Merida och var på riksväg 184. Där tog vi en avstickare genom en liten stad som heter Tecoh. Städer här känns som små byar men innehåller fler invånare än man kan tro. Man ser inga affärer, kaffeer eller något oäkta för turismen. Däremot ser man folk över allt som lever sina liv och det ser fattigt ut men människorna känns bekymmerslösa på något sätt. Samma känsla man får på landsbygden i Thailand, folk har helt enkelt inte så höga krav och stress finns inte. Vi rullade igenom Tecoh utan att stanna då det räckte att köra igenom för att känna atmosfären.

Någon mil söder om Tecoh så var det skyltar längs vägen om ett Maya tempel kallat Mayapan och Ulli läste i baksätet i tidningen vi hade med oss om det templet. Tydligen den sista stora huvudstaden i Mayariket och lika betydelsefull som Chichen itza. Vi svängde av och det låg precis intill riksvägen, det var inte mycket besökare och billigt att gå in. Det var ingenting i jämförelse med Uxmal, inte alls lika stort eller avancerad arkitektur. Vi gick dock igenom hela staden och jag och Karma klättrade upp på den högsta pyramiden som var ca 15-20 meter hög. Rejält brant och jag tyckte det var lite läbbigt med tanke på Karma men hon var som en apa och verkade helt obrydd. Det var det tredje Maya tempel vi sett nu och vill man bara besöka ett så är det Uxmal som gäller tycker vi.

Mayapan

På väg upp på pyramiden
På väg ner för pyramiden

Ulli framför pyramiden

Karma uppe på toppen

Vi rullade vidare och siktet var nu inställt på Homun för att bada, klockan var nu runt elva. Jag beslutade mig för att inte åka tillbaks för att sedan åka till Homun utan valde att fortsätta riksväg 184 ner till staden Tekit för att ta småvägarna upp till Homun igen. Det var små slingriga vägar som tog tid att köra men tid har vi och roligt att slippa dom spikraka motorvägarna.

Efter ett tag så kom vi fram till en skylt vid vägen där det stod Cenote och en pil in i skogen på en riktigt risig väg. Vi insåg att det är inte det som är målet men det kan ju vara bra ändå. Vi stannade till och började köra några meter på vägen men det var lite för dålig väg och för risig skylt för att det skulle kännas bra så vi vände och fortsatte mot Homun istället.

En liten stund senare körde vi igenom en stad som heter Chunkanan och när vi skulle lämna staden stod det en bunt mexikanare och viftade med flaggor längs vägen vi saktade ner och såg att det fanns stora skyltar med Cenotes och det var en hel del människor som satt där vid moppar och vagnar. Vi stannade till och jag pratade med en tjej som sa att för 350 pesos skulle vi få skjuts ut i skogen för att besöka 3st cenotes och det var upp till oss hur länge vi ville stanna vid varje. Klockan började nu närma sig lunchdags vilket alltid är en känslig tidpunkt för Team Magnussons humör men dom hade stånd där man kunde köpa dricka, chips och färsk frukt så vi beslutade oss för att köra. Efter vi köpt lite förnödenheter så fick vi hoppa upp på en vagn, typ en dressin med säten och soltak och sedan kopplades en häst på som drog vagnen på en liten tågräls. Föraren var supertrevlig och hade med sig sin illa son som hjälpreda.  Hur häftigt som helst och bara det var nästan värt pengarna. Långt in i skogen gick denna tågräls och till slut så stannade den ute i skogen där det fanns ett litet solskydd och satt några personer.

Starten i Chunkanan

Våran häst och två förarer

Vid första Cenoten
Vi bytte till badkläder och sedan tog grabben med oss till hålet där vi började klättra ner i grottan på en stege. Grottan var ganska djup och man fick gå lite i under jorden tills man kom fram till den underjordiska sjön där det fanns strålkastare som lyste upp grottan. Jäkligt häftigt men inte alls lika stor som den vi badade i sist och inte lika högt i tak. Dessutom såg man inte utgången så man var helt i en underjordisk sjö. Vattnet var väldigt klart och skönt och vi plaskade runt alla tre i ca 15 minuter och tog kort innan vi var nöjda. Vi var helt ensamma i grottan vilket också kändes speciellt. När vi kom ut och skulle gå till vagnen så gick min högersandal sönder, remmen vid tån gick av och jag fick gå runt som en halt resten av dagen.

Ingången

Karma på väg ner

Gången ner till "sjön"

Salen med sjön

I det svalkande vattnet
Nästa grotta låg ganska nära den första, där klättrade vi ner i ett litet litet hål som gick rakt ner ca 15m på en stege och kom till en väldigt liten underjordisk sjö. Kanske 3 meter bred och 8 meter lång men verkade hur djup som helst. Här ville inte Karma bada då det var lite klaustrofobiskt men både jag och Ulli tog ett dopp i det härliga vattnet. Vi var nere i kanske 10 minuter innan vi satte oss på vagnen igen. Även här var vi helt ensamma nere i grottan.

Tjejerna på väg ner

Branta trappor och stegar

Vägen till grotta nummer tre var relativt lång och mitt på rälsen fick vi möte. Då fick den andra vagnen släppa av sina passagerare och lyftas av rälsen så att vi kunde passera. Den sista grottan var störst av dom tre och var nästan lika stor som den vi besökte förra veckan. Här var ingångshålet ganska stort och släppte in mycket naturligt ljus. Karma lyckades fånga en liten akvariefisk med handen och tjejerna var i och badade länge. Karmas favoritgrotta helt klart. Vi hörde ett ganska högt surr och insåg att massvis med bin av samma typ som stack Ulli förra veckan for upp och ner för att dricka. Det gjorde Ulli lite nervös men det gick bra. Återigen var vi helt ensamma och precis när vi gick ut kom nästa besökare.

Karmas favorit Cenote

Varmt i vattnet

Så ser en glad Ulli ut

Vi var sjukt nöjda med upplevelsen då vi inte förväntat oss något liknande. Klockan var nästan ett när hästen stannade och släppte av oss där vi hade bilen parkerad. Det var ju inte dom här cenotes vi fått tips, det här var ju bara en ren slump så vi beslutade oss för att fortsätta jakten på cenotes med blodade tänder. Ett problem som måste lösas bara var att hitta en lunch restaurang. Vi körde vidare mot Homun som inte låg långt bort, på vägen såg vi några till ställen där det stod och viftades med flaggor men nu var Homun målet. När vi körde in i Homun så hamnade vi efter en liten stund vid ett litet torg där det stod en del moppar och folk och viftade, och det låg dessutom en restaurang där som var det som egentligen fick oss att stanna. Så fort vi öppnade dörren flög en man på oss och började babbla och ville bli vår guide samtidigt som andra stod och försökte locka in oss från alla håll. Men nu jävlar hade lunchklockan gått över tiden och det var kritiskt att få något att äta. Lika mycket eufori vi hade för någon halvtimme sedan, lika mycket irritation låg och gnistrade i luften nu. Jag sa åt honom att han kunde få bli vår guide men nu måste vi äta först.

Restaurangen var väldigt spartansk och hade inte mycket att erbjuda. Vi beställde 2st burritos som var två värmda vete torillabröd med ost och skinka i mitten och en grillad kyckling. Burritosarna var goda men inte mycket till mat. Räckte för mig iallafall och Karma och Ulli åt lite av både burrito och kycklingen. När vi väntade på lunchen råkade jag klia mig i ögat som var väldigt torrt och vänstra linsen veckade sig och följde med ögonlocket upp. Så jäkla irriterande, dels så skaver det lite och så ser jag blurrigt på vänsterögat. Försökte och försökte få linsen att komma ner igen men det var kört, fick till slut ett litet frustrations utbrott med svordommar och fula ord. Tjejerna tyckte att jag var löjlig och tyckte att kunde hålla klaffen men hur kul är det att kolla på grottor halvblind och sedan köra i trafiken med taskig syn. Till slut gav jag upp och fick acceptera att det var kört.

Så ser en hungrig Ulli ut
Vår guide stod och väntade på oss utanför restaurangen och ville att vi skulle parkera om bilen innan vi gav oss av så att den fick stå i skuggan, hans moppe hade reserverat en plats åt oss så när han flyttade det kunde vi ställa bilen där. Det var en massa tigg ungar som flockades runt bilen men vi sa bara no no och ignorerade dom. Vi hoppade på moppen och kom överrens om att få turen med 3st cenotes för 350 pesos. Vi misstänkte att vi kunde ta bilen själva till en cenotes men det verkade finnas några olika och hur skulle vi hitta rätt så det var nog rätt var att åka med en guide.

Vår moppe guide
Vi hoppade upp på moppen och han började köra tvärs genom Homun som var en relativt stor by, jag fick veta att i "byn" bor det ca 80.000 människor. På vägen stannade han och tankade moppen thai style där han stannade utanför ett hål i väggen och ut kom en grabb med bensin i coca cola flaska och tankade upp moppen. Det är oerhört varmt i inlandet långt ifrån brisen vid havet, när man satt på moppen kändes det som om man satt i en hårfön. Efter att ha åkte igenom och ut ur Homun så svängde vi in på en dålig grusväg och åkte ut i vildmarken ett tag tills vi till slut kom till en cenote där det satt folk. Här behövde vi betala inträde som inte ingick i själva moppeturen. 30 pesos per person kostade det.

Första cenoten var ganska liten och trång och Ulli tyckte den var lite läskig då det inte fanns så mycket luft upp till taket. man gick liksom ner och sedan in i grottan för att komma till vattnet. När man plaskade runt i den så det blev vågor blev det konstiga ljud när vågorna slog mot taket längst in i grottan. Här var vi helt själva nere i grottan med guiden som satt och håll koll. Jag och Karma tyckte den var häftig och vi badade i kanske 10 minuter innan vi klättrade upp igen.

Liten ingång till cenoten
Nästa cenote var riktigt stor där man gick i en spiraltrappa för att komma ner ca 10 meter. Här fanns det hopptorn och ett rep man kunde svinga sig i. Här var det mycket besökare och verkade vara en av dom populäraste cenotes. Jag och Ulli svingade oss i repet som Tarzan och jag hoppade från hopptornet, men när dom unga mexikanarna dök så gjorde jag spiken istället. Karma var grymt duktig och hoppade från kanten av bryggan, kanske 2 meter ner till vattnet. Alla barn vi träffade på hade flytväst men inte vår Karma, hon hade cyklop och var som en fisk i vattnet. Här var vi i säkert 20 minuter och hade jättekul, som ett vattenland under jorden. På hela dagen har vi inte sett en enda gringo förutom oss, bara mexikanare. Vi verkar ha dykt på något som inte är så välkänt bland turister.

Ingången till den populära cenoten

Tjejerna på väg ner

Fullt med Mexikanare och vi "Gringos"

"Jane" svingar sig i lianen
 Uppe i moppen igen så frågde guiden oss om vi ville se 3 eller 5 cenotes och vi sa att en till räcker då klockan började bli mycket och vi hade en bit hem. Så frågade han om vi ville se en grotta som hade lite kallare vatten och där vattnet var lite grönt istället för blått men skulle vara mycket vacker och visst ville vi det. Det var på vägen hemåt och jag tycker att det var den absolut vackraste grottan. Den var som en perfekt formad kupol och nästan precis i mitten var det ett hål som släppte in ljus. Ulli tyckte det var för kallt och hoppade över att bada men jag och Karma simmade runt i det svala vattnet, Helt otroligt vackert.

Karma i det svala vattnet

Kupolen

Duktig på att simma den tösen

Ulli & Guiden förblev torra
Vi tre fick våra egna favoriter där den Ulli skulle rekommendera var den med hopptorn och rep, det lilla äventyrslandet. Den cenote Karma skulle rekommendera är den där hon fångade fisken och var som en stor underjordisk bassäng. Jag skulle rekommendera den sista som var som en kupol, inte roligast att bada i men vackrast.

När vi kom tillbaka till bilen var klockan redan fyra, vi betalade vår guide och han gav oss sitt telefonnummer så vi kunder ringa honom om vi var sugna på mer cenotes då det finns ett tjugotal runt Homun. Jag förstod nu att tipset jag fått på stranden inte handlade om en grotta utan ville vi se cenotes så var Homun platsen att besöka. Vi gjorde ett litet stopp på väg ut ur Homun och köpte en varsin glass på en sixx affär (Typ 7eleven), det var vi värda. När vi började närma oss ringleden i Merida så insåg vi att det skulle bli svårt att hinna hem och fixa mat så jag föreslog att vi skulle stanna på Wallmart för att köpa nya sandaler till mig och äta middag på Los Trompos där vi åt vår första lunch i Mexico.

En fin kyrka vi passerade på vägen hem
Jag körde lugnt och tjejerna fick hjälpa till att kolla vad det stod på skyltarna och det gick bra att hitta avfarten till Wallmart. Vi gick in och hittade ett par sandaler som får duga till jag hittar några bättre samt att Karma hittade en t-shirt hon ville ha och hittade även en till mig med Pink Floyd tryck. Sen gick vi raka vägen till Los Trompos för middag. Där beställde vi exakt samma rätter som vi åt sist. Åh, så sjukt goda tacos så man blir nästan förbannad. Karma fick i sig halva sin pizza och resten fick vi med oss i en doggybag.

sååååååå Gott !


När vi hade ätit klart var klockan 18:30 och det hade blivit mörkt. Ännu värre med ett kasst öga men härifrån hittar jag hem nu så det var bara att ta det lugnt och följa trafikrytmen så det var inga problem. Vi var hemma 19:20 och var rejält trötta alla tre av dagens äventyr. Jag korkade upp en öl och kollade sista perioden på en hockey match medan tjejerna duschade och fixade till sig. Efter hockeyn satte jag mig och bloggade men orkade bara med hälften, resten får bli imorgon bitti. Karma hamnade i sängen klockan nio och jag och Ulli kollade ett avsnitt av Robinson och sedan Farmen VIP. Jag var dödstrött men höll ut till klockan elva. Ulli som hade proppsat på att kolla tv somnade så klart framför tvn. Vid elva gick vi äntligen och lade oss och jag somnade in så fort jag lade mig i sängen.



2 kommentarer:

  1. Fantastiskt att läsa om era äventyr i Mexico. Ni är verkligen tuffa som ger er ut i bushen på vinst och förlust men på det sättet får ni ju uppleva saker som de flesta bara kan drömma om!

    SvaraRadera
  2. Ja, man måste våga för att vinna.

    SvaraRadera