lördag 24 mars 2018

Mexico 2018 23e Mars

Äntligen en natt som Niklas fått sova hela natten utan att springa på toan, det gör ju att jag också får sova en hel natt utan att bli väckt. Sängen är en stor mjuk madrass så hela sängen guppar när någon av oss rör sig eller går upp. Niklas vakande lite efter 7, jag drog mig till 8 och då fick vi väcka Karma som hade sovit i nästan 12 timmar, tog på krafterna för hela familjen att åka på utlykt.

Vi åt frukost och Karma är nu helt återställd kände inte av magen alls. För Niklas högg det till lite då och då och det blev ett par toabesök - att inte släpper....grrr. Efter frukost så hjälpte Niklas Karma med att fixa upp en Powerpoint som hon ska visa för klassen, hon ska göra en berättelse om hennes Mexico resa, hon är så duktig, skriver på varje sida och Niklas hjälper henne att ladda upp bilder.

Det var dags för ytterligare en tvätt så idag blev det vittvätt - är lite skeptiskt - denna gigantiska tvättmaskin och lite tvätt och programmet är bara 37minuter....blir det rent?! Ja inte blir det värre iallafall så vi får köra på det tills vi kommer hem. Niklas och Karma badade i poolen för första gången efter rengöringen den var lite kyligare och luktade mer klor men fräsch. Det blåste mycket även idag fast varmare än dom tidigare dagarna. Efter tvätt och bad så sa Niklas - ÄH va fasen...vi drar på flamigojakt. Barry hade sagt att det gick att få syn på Flamingos vid byn Telchac som ligger ca 4 mil norr/väster från Progreso ca en timmes bilfärd från huset. Så vi gjorde i ordning oss och vi var på väg runt 11 tiden.

Dessa vägar i Mexico - sååå raka så det inte är klokt, vi har skrivit det förr men måste skriva det igen, hur är det möjligt att göra så raka vägar?! Så vi åkte RAKT mot Telchac. Innan vi styrde kosan dit så tog vi och stannade på apoteket i Chelem. Vi måste köpa något för Niklas mage - det här går inte längre, det går ju inte över. Vi gick in och Niklas förklarade vad han led av och han fick 3st olika förslag från hon som jobbade där - alla skulle fungera på samma sätt så vi valde en av dom. Niklas tog tabletterna snabbt och nu håller vi tummarna att skiten försvinner.

Handlar mag-medicin

Vi satte oss i bilen och styrde kosan mot flamingosarna (Flamenco på spanska), när vi började närma oss byn Telchac så fanns det ett par restauranger vid stranden, vi stannade vid en som såg trevligt ut - som vanligt var vi dom enda gästerna. Hur går dom runt här? Det var en trött gammal kypare som kom och mötte oss, vi kolla på menyn - bara räkor och fisk....jahapp bara att byta ställe, men Niklas chansade och frågade och visst hade dom någon kyckling som dom kunde steka upp. Perfekt vi satte oss och beställde, Niklas kyckling, jag fisk och Karma räkor och allt serverades med ris. Vi ville ha vanligt vatten men det hade dom inte - så det blev bubbelvatten som måste ha stått i flaskorna länge för det smaka lite konstigt...verkar inte som folk här dricker vatten, det är läsk eller öl som gäller.

Då vi är dom enda gästerna så blir det att man blir ett "stirr-fenomen" så där satt vi och vänta på mat och kyparen satt och stirra. Vi tror han smygdrack för han gick och drack öl vid ett par gamla ölbackar som skulle vara tomglas - smart gubbe. Efter en liten stund fick vi maten allt såg likadant ut - kyckligen stekt med svartpeppar och lök, fisken stekt med svartpeppar och lök och räkorna med svartpeppar och lök - första gången jag har fått stekt lök till räkor men det var inte så illa. Karma ville byta ut sina räkor mot min fisk. Maten var ok men ingen höjdare - vi måste ha valt Telchac sämsta ställe....eller så är det så här det är med maten i Mexico byarna...än en gång denna mat - vi är väldigt besvikna då vi hade hoppats på en kulminarisk resa när vi åkte hit men icke.

Ännu en tråkigt restaurang

Maten gick på 325pesos ca 160kr det var inte värt faktiskt men vi åkte därifrån mätta och redo för äventyr. Här började vår resa mot flamingosarna - kyparen var den första vi fråga VART finns dom, han sa att dom kommer runt 18.00 och att dom fanns där borta "vid bron".....ajfan klockan 18 - det är ju lite senare än vad vi hade hoppats på, vi hade tänkt att storhandla innan vi åkte hem. Men vi hoppades på att nån liten flamingo hade varit snabb så den kom tidigare...eller nån slö rackare från igår som inte flög iväg. Vi åkte in mot byn för att kolla läget lite - den såg ut som dom flesta små byarna som vi har åkt igenom. Ingen av byarna här är direkt turistvänliga - men å andra sidan är det inte så många turister så varför skulle dom?! Det finns inte så mycket att se eller att göra - vi hittade piren vid stan som vi gick ut på och jäklar vad det blåste - vi fick anstränga oss att inte blåsa i vattnet. Det var några fiskare där som fiska för fullt och flera fåglar spanade och var beredda på om nån fisk slank iväg.

Telchac centrum

Piren i Telchac

Precis vid piren så hade en mamma och hennes son ett stånd med lite grejer - Karma och jag hittade varsin matchande fotlänk och Karma hittade ett fint halsband - 75 pesos ca 37kr - dom köpte vi. Sonen kunde lite engelska och han var den andra personen som vi frågade om dessa flamingos - han sa som kyparen, dom kommer på kvällen för att äta vid "bron". Vi var lite fika sugna och frågade om det fanns ett kafe i stan - men det fanns det inte, man fick beställa en kaffe vid någon av restaurangerna om man ville fika, vi struntade i och fika och bestämde oss för att ta bilen för att kolla efter flamingosarna. Först tog vi en sväng runt byn för att kolla läget, kanske det fanns något att se...men det gjorde det inte.

Mor & Son sålde handgjorda smycken
Vi styrde kosan mot dom riktlinjerna vi hade fått - det skulle finnas en avtagsväg till vänster, den skulle ta oss till "den rosa lagunen - laguna rosada". Vi körde på den raka vägen och plötsigt så såg vi en väg, YES det måste vara den. Vi börja åka och sen kom vi in på en jättesmal och jättedålig väg - typ samma stuk som den vi åkte på igår till grottan. Sååå dålig och så stenig - fan ska vi få punktering nu gahhh hade lite smått panik. Vi åkte och åkte, det var som i ett mangrove träsk med en väg mitt i träsket som bestod av röd lersand och sten, vi tänkte snart ser vi en krokodil.... Vägen var så smal så hade vi fått möte så var det kört, vi kunde inte vända - utan det var bara att köra och det RAKT även på denna skitväg, helt galet. Växtligheten vid sidan om vägen var helt ogenomtränglig som en vägg med olika slags växter. Tillslut så kom vi till ett ställe som var lite bredare, äntligen - jag fick gå ut ur bilen och stå och vifta så fick Niklas med en massa manövreringar fram och tillbaka en vändning av bilen så vi kunde åka tillbaka...vi måste ha åkt in på fel väg.

Till slut så kom vi ut på stora vägen igen, nytt försök vi tar nästa väg till vänster - det var ingen stig utan en riktig väg sååå skönt. Vi åkte och åkte och även denna väg var RAK...jisses, vid sidan om vägen så såg vi flera ruiner - konstigt sa jag - det ser ut som Maya, finns det här också!? När vi hade kommit fram och hoppats att det var till Flamingosarna så var det helt fel - vi hade kommit till ett mindre Maya Tempel som hette Xcambo, jahapp - spännande. Vi hade ingen aning om att det fanns där - det var vi och en till människa på plats, det var en liten gubbe som satt i ett hus som tog betalt - 70 Pesos inkl fotografering ca 35kr - så klart vi betalade och gick in. Gubben hade en liten valp som blev helt kär i Karma och hon fick panik, han bet i allt och ville inte släppa henne - jag fick rycka in och vips där paja min fotlänk...jaja så kan det gå, hetare valp fick man leta efter.

Det här var mycket mindre ruiner än i går men så häftigt. Det var annorlunda här, andra stenar, annat sätt att bygga, inte lika fina detaljer utan mer råhugget. Det fanns lämningar av boningshus och skålar, brunnar. Det kändes som det var äldre än Uxmal men det är svårt att veta - inget stod på engelska bara spanska och knappt nån info alls. Kul överraskning när man var på väg att kolla flamingos. Gubben i biljettluckan var nästa man vi frågade om vart man kunde se flamingos - hans svar...dom finns mellan dom två antennerna.....jisses känns som en fars det här. Vi samla i hop oss och så åkte vi iväg mot dom två antennerna....

Maya templet Xcambo

Mycket små gångar

På väg upp på högsta pyramiden

På toppen

Vi kom ut på stora vägen igen och körde - vi kom till dom två antennerna men nån jäkla väg som gick in tilll vänster fanns det inte gahhhh. Vi tänkte först att vi skiter i det - men sen så sa i alla 3 nä har vi kört så här mycket så försöker vi lite till. Vi åkte lite till och hittade en ny väg som vi inte hade sett som gick in mot den "rosa lagunen" den här måste vara rätt....det kändes som det var den "gamla vägen till Telchac" som hade blivit igenvuxen då den nya kom och ingen använde den, den var full med kaktusar och andra växter som hade vuxit upp ur asfalten, det var knappt att man fick igenom en bil så igenvuxen var vägen. När vi hade åkte en liten stund så såg vi en stig mot vattnet - perfekt den följer vi...när vi hade åkt en stund så kände vi ÄNTLIGEN den här är rätt!!! Vi åkte på gammal sjöbotten och det var lite vatten/träsk runt om vägen, tillslut så stannade vi och vi gick ut för att gå sista biten. Det var fantastiskt fint och vi såg faktiskt en hel del fåglar men INTE en flamingo....efter lite spaning så gick vi tilllbaka och hoppa in i bilen för att åka tillbaka. När vi kom in i bilen så märkte Karma att även hon hade tappat sin fotlänk - det var inte meningen att vi skulle ha dom helt enkelt. När vi åkte tillbaka så tänkte - vi fortsätter på den "gamla vägen" kanske det kommer ytterligare en väg mot träsket - men det visade sig att det inte var det, vi hoppades att den gick upp på nya vägen och det gjorde den nästan men diket hade rasat så vägen var borta så det var bara att försöka vända bilen på den smala kaktusvägen och sen tillbaka igen.

Otroligt att vi ens kom fram på denna väg

Vi styrde kosan hemåt lite ledsna att vi inte hade sett några flamingos - men när vi såg en poliskontroll så tänkte vi - det här är sista chansen...Vi stannade vid poliskontrollen (måste säga att jag har aldrig varit i ett land med så många poliser och polisbilar, åker man bara till grannbyn så möter man lätt 2-3 polisbilar på vägen, känns tryggt) - Niklas gick fram och frågade en av poliserna och direkt kom en annan polis fram med en k-pist....men han backade när han hörde att Niklas bara undrade om han visste vart flamingosarna fanns. Polisen sa - åk tillbaka ca 4km och "vid bron" så kommer ni att se dom OM dom finns där, det är lite tidigt...ännu - ytterligare en som säger vid bron. Så vi åkte dit - spana som ett par galningar det är ju själva bilvägen som går vid bron och man kan inte stanna - så vi spana medans vi åkte..näää inga flamingos, vi gjorde en U-sväng för att åka hemåt och körde över bron då skrek både jag och Karma vi seeeer en tror vi......jahapp då var det bara att göra en U-sväng igen och med kameran i högsta hugg i baksätet - gick ju inte att ta kort med bilen guppande och fåglarna långt långt borta....vi körde förbi och en U-sväng igen och då stanna Niklas i väggrenen och gick över vägen och fotade fåglarna - när han kom tillbaka så såg vi att det inte var nån jäkla flamingo men väldigt väldigt likt. Nä nu får det vara nog vi åker hem. Den rosa lagunen breder ut sig i flera kilometer och man åker precis bredvid på bilvägen. Jag höll på att pilla med min väska när Karma plöstligt säger NU ser jag en och jag tittar upp och ser faktiskt en rosa klump med två smala ben lite snabbt då vi åker i ca 80km/h....men va fan....hon har ju rätt skriker jag - Niklas har inte sett då han har blicken på vägen....vi åker inte tillbaka utan åker därifrån med bagaget att vi har sett EN flamingo (om det var det eller inte....det skiter vi i - vi har sett en punkt slut).

Inte en Flamingo men det närmaste vi såg

Karma försökte med lockrop

I träskmarkerna

Helt slut så styr vi kosan mot stormarknaden i Progreso där vi brukar handla. Vi kör en storhandling så vi klarar oss ett par dagar och köper köttfärs för att fixa hamburgare för i kväll och sen åker vi hemåt. Klockan har redan blivit 17.30 så vi har haft en dagsutflykt igen. Dagens middag blir perfekt - hemmagjorda grillade hamburgare med guacemole och pommes fixade på grillen och sen en öl på det, en perfekt avslutning på dagen!

Smarriga hamburgare på grillen

Och hur mår Niklas mage? ja det är frågan....det hugger fortfarande i den och vi trodde att tabletterna hade fixat till det, men ICKE när vi kollade på TV innan vi gick och la oss så kom det...bara att springa på toa. Vi börjar misstänka att han har fått salmonella och då är det bara att vänta ut skiten och dricka mycket vatten, tar upp till 2v innan symptomen försvinner och han har haft problem sen i måndags så det är bara att bita ihop. Det funkar ändå att åka iväg på utflykter man får bara vara förberedd och snabb.

2 kommentarer:

  1. Aj,aj, tråkigt för Niklas och jag vet vad magproblem kan ställa till det. Hoppas att det fixar sig snart så att ni kan njuta av semestern tillsammans fullt ut!

    SvaraRadera
  2. Ja man blir ju begränsad men så länge Karma klarar sig så är vi nöjda ändå.

    SvaraRadera