måndag 26 mars 2018

Mexico 2018 25e Mars


Då var det min tur att inte kunna få sova utan att springa på toaletten....jäkla mage. Jag tog 2 tabletter av Niklas medicin på kvällen och tog ytterligare 2 under natten. På morgonen när jag vaknade så hade jag inte ont i magen men det bubblade, jag tog ytterligare 2 tabletter innan frukost. Vi åt frukost och jag var inte hungrig men åt ändå som vanligt. Niklas var som vanligt idag så skönt att hans problem har försvunnit. Karma har än så länge (peppar peppar) inte blivit jättedålig utan lite ont då och då och lite löst, men absolut inget som har varit några problem.

Efter frukosten så hjälpte Niklas Karma med hennes power-point presentation som hon ska visa upp för klassen. Dom la till en flik om Mexicos historia och snitsade till hela presentationen med färger och lite snyggare rubriker i Mexicos färger, den kommer att bli kanon! Under tiden dom höll på så fick jag ett städ-rus, istället för att vänta på att magen skulle krångla så körde jag på. Jag tvättade sängkläder, sopade hela huset, skurade alla toaletter och nu har vi varsin, förut hade Niklas en och jag och Karma delade på en och en använde vi inte, nu kör vi varsin, vi ska inte låta nån bakterie få fäste i onödan. Jag diskade upp frukosten – ska bli så skönt att komma på hotell sista dagarna och inte hålla på att diska, nu blir det 2-3ggr/dag. Niklas har lite myror i brallan efter dagarna som vi inte kunde göra något + att vi behöver hämta ut pengar så planen idag är att vi ska åka in till Progreso och äta lunch, hämta ut pengar och kolla lite på folk. Här i Mexico verkar söndagen vara familjedagen, alla är ute på gatorna och man umgås.

Niklas och Karma skulle bara bada innan vi åkte och DÅ small det till...faaan bara att springa på toaletten.....två timmar efter maten så var det kört. Men inga magsmärtor så jag kände att va fan...vi chansar och kör in till Progreso. När vi åkte igenom vår by så var det så mycket människor överallt – mer än vi någonsin har sett, restaurangerna var fulla med folk, restauranger som inte brukar vara öppna var öppna – ja byn lever verkligen upp på söndagar. Vi åkte mot Chelem – samma sak där, hela byn var knökfull med folk och massa bilar överallt. Vi skulle inte stanna där så vi körde bara igenom mot bankomaten. Då stannde plötsligt Niklas – det var nån bil han skulle fota för att skicka till sin kusin.

Karma visar ett trick

Mexikansk bubbla
När vi var framme vid bankomaten fick vi ett snöpligt besked – out of order....ajajaj...Niklas frågade polisen som jobbade där, den närmaste fanns i Progreso – perfekt vi skulle ju ändå dit. När vi kom in i Progreso så var det jättemycket folk och bilar överallt, det var att sätta på sig ”kameleont-ögonen” för Niklas för att inte köra på någon/något eller bli påkörd, det gäller att ha ögonen i nacken, tur att alla åker så sakta här. Vi letade oss in på gatan där vi parkerade förra gången vi var i Progreso – men där var det tvärfullt, bara att leta vidare. Det finnas absolut inga parkeringsregler här -bara markerat vad man inte får parkera och vilka platser som är för handikappade, annars är det fritt fram. Tillslut hittade Niklas en parkering, vi stannade och gick ut och möttes av hög musik och fullt påslag – jisses...vart har vi hamnat?

Det var en paralellgata tilll stranden så vi gick rakt ner på strandgatan och möttes av massa människor, live musik, försäljningsstånd, försäljare som sålde allt mellan himmel och jord och Mariaches (Mexikanska gatumusikanter). Mexikanare verkar älska musik och gärna högt, vart vi än gick så spelades det musik och så himla högt att man knappt kunde prata med varann. Klockan hade passerat lunch så vi började med att kolla upp ett lunchställe – alla restauranger har även en beach-servering, men vi valde att gå in på själva restaurangen, det blåser så mycket så det skulle ha blivit panerad lunch annars. Vi hittade ett ställe som såg trevligt ut, det fanns en övervåning som såklart vi skulle upp på – vi var helt själva där, där fanns både hängmattestolar och solstolar samt en bra utsikt över stan – jättemysigt. Kyparen kom fram med menyn som var super – bra utbud och många rätter att välja på. Karma valde spagetti och köttfärssås, jag valde stekt fisk med ris och Niklas hamburgare. Efter beställningen så kom kyparen tillbaka efter ett tag och sa att Karmas rätt skulle ta 20 min att laga – bra ställe att informera så vi fick ändra om vi ville, men Karma höll fast vid sin beställning. När maten kom in såg allt supergott ut och det var jättegott  - nu har vi haft tur dom senaste dagarna med bra restauranger. Tydligen hade Niklas beställt en vegetarisk hamburgare, han blev lite skeptisk först, men det slutade med att han nästan slickade talllriken – alla var supernöjda med maten – prislapp, 3 rätter 2 flaskor vatten 550 pesos -ca 275kr och det var det värt, varenda krona.

Full fart på stranspromenaden i Progreso

Sitt hängmattor

blev ligghängmatta för pappor

Live band på restaurangen

Pesce al la Plancha

Spaghetti bolognese


Efter maten så började jakten på en bankomat – tydligen låg den ganska långt bort med vi bestämde oss för att gå nerför hela strandgatan istället för att ta bilen. Gick man i solen var det stekhett, gick man i skuggan så var det svalt och skönt mycket pga blåsten, denna blåst som är hela tiden är väldigt skön, men kan vara lite kylig ibland så man får lite frysattacker, men hellre det än att få värmeslag. Vi gick och gick och tillslut så kom vi till ett fik – vi tog ett depåstopp och tog en kaffe och Karma en Cola. Vi satt och tittade på alla människor – vi är helt förstummade av livligheten, som vanligt bor vi ute på landet och så fort man kommer in till stan med lite rörelse och ljud så tar det på krafterna.
Efter fikat så påbörjade letandet efter bankomaten igen, vi hade frågat flera personer för att veta att vi var på rätt väg – sista personen som vi frågade var kyparen, yes den är lite längre fram. När vi kom fram så var det ett par tjejer som tog ut pengar och sen en gubbe innan oss. Tjejerna fick ut sina pengar, sen när det var gubbens tur så STOPP....vi provade också, nej fick felmeddelande att ”gränsen av uttaget belopp var nått” jahapp bara att leta vidare till nästa. Vi frågade gubben som var före oss i kön och han sa att det fanns ytterligare en bankomat lite längre upp – det var bara att traska på i värmen. Vi hittade tillslut bankomaten och kunde äntligen ta ut våra pengar, det blir så mycket lättare att ha kontanter än att betala med kort.

Nu var det dags att börja gå tillbaka till bilen- som vanligt så visste jag knappt var vi var, jag har inget lokalsinne – och Niklas som alltid....hitåt...och såklart var det rätt, det tog inte lång stund innan vi hade hittat bilen, hade jag varit själv så hade jag fortfarande letat efter bilen.
Jag har varit lite orolig för magen efter lunchen....skulle jag klara mig? Jag fick lite känning när vi var inne i en affär innan vi fikade, men inget efter det – yes jag tror jag har klarat mig utan att gå på toa, bara att hålla tummarna. Vi tog bilen och åkte raka vägen hem, vi åkte igenom Chelem – lika mycket folk på gatorna om inte mer, och alla restaurangerna var fulla med folk, sen mot vår by Chuburna – samma sak här....jättemycket folk och restaurangerna knökfulla. Vi kom hem till huset och upptäckte att det var flera Mexikanska familjer som hade fixat ”söndagscamp” nedanför vårt hus, det var parasoller, barn som spela fotboll, bord och stolar och mat, såg supertrevligt ut. Familjerna här är mer med varann än i Thailand, papporna är med på ett helt annat sätt vilket jag tycker är trevligt.

Inne i Progreso centrum (Varmt)
Karma och Niklas körde lite poolbad medan jag gick igenom nyheterna och vad som hade hänt – nu  är det sommartid i Sverige och då är vi 8 timmar efter er, det är lång tid, jisses en hel arbetsdag. Jag hoppade in i duschen och när jag kom ut så stod Niklas (så social när han är på semester, en helt annan man än hemma i Sverige, roligt) och prata med en av papporna på framsidan, tydligen hade han gått och fråga dom om dom visste om det fanns några riktigt bra cenotes i närheten (grottor med regnvatten). Tydligen fanns det en ca 1,5 timme härifrån som dom rekomenderade. En av grabbarnas pappa jobbar tydligen som Cenotes-guide, helt otroligt – vi kunde ringa honom om vi ville ha mer tips. Så morgondagen är tydligen spikat – det blir då Cenotes-jakt.    

Efter dusch och bloggning var det dags för att åka iväg för att äta midddag. Tabletterna som Niklas köpte har verkligen gjort susen, mitt magproblem har stannat av och Niklas är nu orolig för förstoppning...får väl åka in på apoteket igen och be om lavemang haha. Ikväll hade vi tänkt äta på den Italienska restaurangen som vi var på i torsdags, vi vet att det kan vara svårt att få bord så vi åkte iväg redan klockan 18. När i kom dit så var det fullt i den lilla matsalen och fler människor var på väg in - alla bord var reserverade, vi skulle precis åka när som stoppade oss - vi kunde knöla in oss på ett 2 mannabord, det var också reserverat men uppfattade det som om dom skulle komma senare och att vi skulle hinna äta innan dom kom YES vi fick plats. 

Karma tittade på paddan när vi väntade på maten
Karma ville såklart ha samma pizza som sist, jag beställde ravioli och Niklas Pasta Alfredo - som var något kycklingpasta - allt var supergott, Niklas och jag delade våra maträtter. Den enda som åt upp sin mat var Karma,  jag och Niklas har fortfarande inte fått tillbaka aptiten helt och hållet. Efter maten åkte vi hem kollade på Robinson och Mästarens Mästare sen var det godnatt klockan 22.00.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar