torsdag 13 oktober 2022

Zanzibar: Dag 6

Idag vaknade vi av kråk/skatorna utanför som hade morgonmöte, klockan var 6.37 och vi hade ”försovit oss” så det blev ingen morgonpromenad denna morgon heller vilket inte gjorde något. Vi gick iväg för frukost runt 7.15 och då var Marie och Per vakna så vi gick alla ner och åt frukost tillsammans.

Efter frukosten var det slapp och klang vid poolen så skönt att bara hänga, planen idag är att inte göra något och sen avsluta dagen med att gå norrut och se butikerna och restaurangerna där vi lämnade av båtsällskapen, det är ungefär 30min gång på stranden härifrån. Karma ville inte vara vid poolen hon hade fått lite nog av värmen och solen som hon brukar så hon satt inne i bungalowen i kylan och gjorde sina läxor.



När vi satt vid poolen så kom massösen på vårt hotell och gick runt och frågade om massage, jag kollade på priserna och det var inte så dyrt som jag trodde, jag prutade ner lite så bokade jag in 30min ryggmassage för 46.000 shilling ca 240kr, hon kom och hämtade mig vid 11.30. Hon var inte lika hård i nyporna som den andra massösen men mycket bättre hon körde på och gnuggade på mina muskelknutor medans hon sa wow many many...japp jotack jag vet kände jag. Hon var så pass bra och ryggen fick en bra omgång så jag bokade upp henne även i morgon klockan 9. Under tiden jag var på massage så hade Niklas fått en akut Anus Vulkanus, så nu blev det immodium och vatten för Niklas och hoppas att magen lugnade ner sig till kvällen.

Efter massagen så var vi hungriga, jag gick upp och duschde av mig oljan för att inte bli stekt i solen och vi alla 5 gick iväg för att käka lunch, vi styrde kosan mot den Vietnamesiska restaurangen. Vi beställde dricka och mat, det tog en jäkla tid. Det var inte så mycket gäster på på stället men ändå så for dom runt och kämpade i baren som om vi var 50pers som skulle äta vi fick inte riktigt ihop det tills vi fick se ett lämmeltåg av Norska kvinnor i olika åldrar kom. Dom var ett sällskap och dom fick välkomstdrinkar och det var tjo och tjim. Efter det hade gått mer än en timme så gick Niklas och frågade vart vår mat var och då fick han till svar att den precis tillagades...det var på håret innan vi bröt ihop av hunger.






Maten var värd att vänta på, så god mat och den som drog vinstlotten var Karma, in kom det en varm (het) tallrik där räkor, bläckfisk och fisk stektes medans den bars fram, det rykte och sprakade och till det fick hon ris, hon åt upp allt till varje riskorn.

När vi hade ätit upp och betalat så gick vi tillbaka till vårt hotell och poolen, jag och Karma gick på stranden och letade snäckor. När vi kom fram till Niklas så berättade han att det var betämt att vi skulle iväg vid 16 för att gå till byn bredvid, kul!

Vi slappade lite i Bungalowen och fixade i ordning oss för strandpromenad till byn bredvid Paje, klockan 16 bar det iväg. Alla i teamet hade tagit gympaskor för det är en bit att gå – jag valde flipflops vilket visade sig vara en vinstlott. Tidvattnet ändrar sig ca 30min/dag och nu var vi på håret, vi hade räknat ut och trodde att vi skulle kunna klara att gå på stranden bort till Paje men icke. Stundtals fick vi gå upp på land för att det var för höga vågor som slogs mot bergen/strandkanten. När vi gick genom ett hotell för att inte bli blöta så fick vi följe med en Massaj och han och Niklas pratade länge,han slog följe med oss en bra stund. Han förklarade att han var här för att tjäna ihop pengar för att köpa kor för att kunna få gifta sig med den kvinnan som han hade blivit tilldelad. Dom var förälskade så det var kärlek och inte bortgifte. Han berättade också att nya generationen Massajer inte hade flera fruar utan dom hade en fru men enligt tradition var dom tvunga att köpa loss henne för x antal kor som familjen skulle ha. Niklas gav han 10.000 shilling för att bidra till insamlingen för frun.





Ju närmare Paje vi kom ju skräpigare blev det, man märkte att vi kom till en del av Zanzibar som var lite mer Party Party, mer barer, yngre människor, mer skräp på stranden. Vi gick förbi hotellet som vi hade gått förbi för ett par dagar sen vid 6.30 där partyt fortfarande var i full fräs. Vi stannade till på ett ställe som hette Ocean, dom hade Happy Hour och vi beställde 2st drinkar och fick 2st gratis, perfekt och Karma fick en Sprite. När vi var klara så genade vi genom hotellet och kom fram precis där taxin hade släppt av paren från vår båtresa.



Vi gick en liten bit och så kom vi fram till ett par affärer, det är extremt ruffigt här – kor blandas med höns och bilar och barn och plåtskjul och restauranger och shoppar och mitt i allt så åker det bilar hela tiden så att sanden yr, allt är dammigt. Karma hittade ett fint snäckarmband och Niklas hittade en tavla som passar in i vårt vardagsrum – han prutade ner den så vi fick den för ca 120kr. Per och Marie hittade fina mobiler som dom ska ge till sitt barnbarn och kommande barnbarn. Efter ett tag så kom vi fram vid stora vägen och nu hade det blivit bäckmörkt – det blev Zanzibar by night. Ett jäkla liv och bilar och folk, det var som allt och alla kom fram ur sina hålor och det var ett myller överallt. Per och Marie försökte hitta frimärken men fick ge upp – det går inte att hitta nånstans. Nu började vi bli lite hungriga och vi tänkte gå tillbaka ner till stranden och hitta en restaurang där men så dök det upp en restaurang vid vägen vi kollade och såg att det satt några turister inne på stället så vi kände...vi kör här.




Man är lite skeptisk då man har fått så många varningar om att äta och dricka utanför hotellet pga det är så lätt att bli magsjuk. Man kan inte riktigt slappna av och det är svårt att välja från menyn men vi gjorde ett försök som visade sig var bra, vi fick in bra och god mat. Jag och Karma gick på toaletten och det var lång väntetid på tjejernas toa så Karma gick in på killarnas toa – det var en hasp på både utsidan och insidan. Det tog en jäkla tid innan hon kom tillbaka – det visade sig att någon hade låst in henne på toan och hon kom inte ut förrän en kille skulle gå på toan och då blev hon utsläppt. När vi kom tillbaka till bordet så hade det varit en incident med en råtta som hade sprungit under borden i den öppna restaurangen. Ägaren hade tydligen fått tag på den och stoppat den i en låda och den skrek – det blev för mycket för Marie som hatar råttor så hon fick inte ned en bit mat till, vi andra åt upp med god aptit.






Efter maten så gick vi förbi några affärer för att köpa lite godis och chips och jäklar vad som saltar priserna, vi lämnade det vi skulle köpa i 2st affärer tills vi kom till en som hade en kassa apparat och slog in allt och då blev det något helt annat, vi fick samma priser som locals och det var ca hälften av det som dom andra ville ha. Nu ville vi hem och försökte få tag på en taxi – vi tänkte först gå på vägen hem men det var bäcksvart och bilarna är kör som galningar och inga lampor. Grabbarna försökte få till ett bra pris på en taxi men det var svårt, efter 3e försöket lyckades dom och vi fick åka hem för 5 usd, det var en stor buss och han tryckte på med inhemskt pop så basen ändrade hjärtrytmen haha. Tur att vi fick åka bil tillbaka till hotellet då det var en ganska lång bit att åka, att gå på stranden är vägen mycket kortare.



När vi kom hem till hotellet var klockan runt 20.30 så vi bestämde oss för att ta en drink innan vi gick och la oss. Det var ganska mycket folk i restaurangen och dom hade fixat en BIO kväll, mysigt – en stor megaduk hade dom sattit upp och så hade dom fixat en projektor, dom visade en relationsdrama film om 2 människor som hade varit gifta och gick i terapi för att sen skilja sig, intressant filmval på ett hotell där många par finns. Efter drinken så gick vi och la oss vid 22 och vi alla somnade fort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar