onsdag 12 mars 2014

Huay Yang 11e Mars

Jag har haft 2 riktigt bra nätter, har haft lätt att somna samt att Karma inte har väckt mig så många gånger. Förra natten fick jag sova hela natten utan att bli väckt (det var läääääänge sen det hände, kan inte komma ihåg när) och i natt blev det bara en gång så jag är riktigt utvilad, så skönt.
Niklas vaknade första av alla som vanligt och sen vakande Karma och sen kom båda och väckte mig vid 8 tiden. Idag hade vi inget inplanerat så vi tänkte att vi skulle åka till vattenfallet och nationalparken. Vi åt frukost och gjorde i ordning oss avresa – vi smörjde in oss och packade ner badkläder och proviant, mycket vatten blev nedpackat för det missade vi var där förra året.
Vi åkte i väg på vår vanliga väg och när vi hade åkt en liten stund så skrek Niklas till….Å FY FAN…. Vi stannade moppen och åkte tillbaka, han hade sett en STOR svans eller orm som ringlade ner från vägen ner i diket. Vägen vi åker omges av två sankmarker så det måste vara himmelriket för både ödlor/varaner och ormar då det måste finnas en hel del att äta. Vi såg inget när vi åkte tillbaka utan fortsatte vår väg för att tanka upp moppen. När vi hade åkt en liten stund såg vi att Karma hade missat att ta med sina glasögon och det går inte, med vinden och allt som flyger omkring så kommer ögoninflammation som ett brev på posten. Vi fick styra om kosan till Pop-shop innan vi kunde fortsätta till vattenfallet.
Karmas nya glajjor
När vi var på väg så skrek Niklas till igen Å HERRE JÄKLAR KOLLA…..och då ringlade det en orm över vägen, den måste ha varit över 2 meter har aldrig sett en sån lång orm. Det här bådar inte gott att åka till nationalparken med tema djur i sikte…. Det slutade inte där – precis innan vi hann komma till Popshop så körde han över en ödla av den större modellen…jisses säger jag.
Inne på Popshop så köpte vi solglajer till Karma, hon fick välja själv och valde ett par 80-tals brillor med spegelglas – hon tyckte hon var sååå snygg. Sen tankade vi moppen och sen iväg på äventyr.
För att komma till vattenfallet så måste man korsa motorvägen och det är inte kul – vänstertrafik och konstiga U-svängar för att komma över vägen. Jag är livrädd varje gång och håller i Karma krampaktigt men Niklas är riktigt duktig chaufför så det går bra men det är obehagligt då man sitter så oskyddat och bilarna åker snabbt. Vi kom över och sen in på vägen mot vattenfallet – riktigt mysig väg längs Thailändska vyer. Det tar inte lång stund att att komma in på Naturreservatet och innan man kommer in så måste man köpa biljett i en kur. 3st thailändare som inte kan engelska och en svensk med för stor sedel…ja det blev att tömma Karmas plånka så vi fick ihop till inträde vilket var 100bath per vuxen, 50 bath för barn och 30 bath för moppen.
På väg mot berg o vattenfall
Väl inne så parkerade vi moppen och styrde kosan mot affären där man köper fiskmat – det var absolut det roligaste att mata fiskarna när vi var här förra året. Men ingen fiskmat och vi fick höra (eller dom försökte berätta) att det var dåligt vattenstånd och att det inte fanns några fiskar. Karma blev besviken men hon tar sånt – då fick det bli att kolla på krypare istället. Så vi lämnade badkläderna i moppen och började vandringen mot toppen.
Hela vägen delas upp i 5 etapper – förra året så var Niklas på den högsta och jag och Karma väntade vid etapp 3 då det blev för svårt för henne. Men i år var det andra bullar – hon körde på och var superduktig. Hon är starkt och har en otroligt bra balans så vi körde på alla etapper. Det är en både vacker och fridfull tur – det är lyxigt att kunna vara helt själva och inte vara ett par bland massa turister. Det var ljud som vi aldrig har hört förut och vi såg djur som vi aldrig har sett förut. 100-tals fjärilar i alla dess storlekar och färger, ödlor i massor och även dom i olika färger. Krypare (som Karma har döpt skalbaggar till) även dom i helt fantastiska färger. Till min lycka och Niklas förtret så stötte vi inte på en skorpion denna gång.
Det var intressant att se hur både djur och vegetation ändrade sig ju längre upp på berget vi kom. Att det inte fanns vatten och fiskar stämde inte, det var inte lika mycket som förra året men det fanns fiskar och dom var lika galna som förra året. Som tur var hade jag packat ner lite bokstavskex som vi tog sönder i små bitar och matade fiskarna med – helt galna och hur många som helst. Jag till och med matade dom direkt från handen.
Efter en stunds trekking så kom vi fram till etapp 5 – VATTENFALLET. Det var inte så maffigt som man hade trott men det var ett vattenfall och det fanns vatten, så tråkigt att vi lämnade badkläderna vid moppen. Men det stoppade inte Karma som tog av sig kläderna för att gå omkring bland alla fiskar i vattnet. Efter en stund vi hade varit där så kom det ett hel gäng med skolungdomar som tog sig ett lunchdopp. Vi stannade ett tag sen så packade vi ihop för att gå ner mot moppen.
Kikaren var mycket bra på trekkingtur
Tjejerna doppar fötterna bland massor med fisk
Synd att vi skippade badkläder
Det var en perfekt dag att vara i nationalparken, det var varmt men inte tokvarmt och var man i skuggan så var det helt ok. Niklas och Karma svettades som bara den och dom fick fylla på med vatten hela tiden och lite godis, jag klarade mig bättre då det måste vara tokvarmt innan jag börjar svettas.
Lill-svetto
När vi kom ner så blev det kiss-paus och sen hemåt igen med moppen. Nu hade klockan blivit 12 och det var dags för lunch. Vi åkte över motorvägen och det gick bra den här gången också och sen styrde vi kosan mot Nishaville – på vägen dit så hittade vi en restaurang som såg trevlig ut så vi stannade till där och åt lunch. Jag tog räkor och stekt ris, Niklas tog kyckling med röd curry och Karma körde sin favvo Chicken bits och den här gången blev det pommes istället för ris. Allt var supergott och vi åt upp och sen tänkte vi att vi skulle köpa glass och sätta oss på stranden men det sa Karma nej till –hon hade fått nog nu ville hon hem. Hon somnade på moppen och när vi kom hem så åkte Niklas vidare för att köpa glass och jag och Karma tog ett dopp i poolen – nu vaknade hon till igen. Hon fixar inte när det blir för varmt.
Mkt god mat på detta ställe
När Niklas kom hem så blev det bad för honom med –Karma har knäckt koden att vara med huvudet under vattnet. Hon använder Niklas cyklop som har nässkydd och sen kör hon. Hon har blivit så modig så hon till och med hoppar från kanten utan att någon tar emot henne och hon hamnar under vattnet. Hon är så stolt – så duktig, nu står simträning på agendan, det är ju lättare att lära sig simma när man inte är rädd för vattnet. Efter det så var det fika med glass.
Fick henne till slut under ytan
Modiga lilla knärtan
Efter fikat så blev det skön slapp och klang timme vid poolen. Karma var inomhus och grejade med paddan, jag läste och Niklas somnade i skuggan. Efter en stund så fick vi besök – det var Lars-Åke och Håkan, dom hade med sig Lars-Åkes dotter med man och deras två barn samt mormor. Dom var nedanför huset för att kolla in men vi bjöd in dom och deras 3-åriga son Sander och Karma klickade och dom lekte bra i poolen. Dom var på rundresa med sina barn – passade på att vara föräldralediga i kombo med semester. När vi satt och pratade så fick jag kast med handen och tog i emot mig rakt på en av Karmas strandfynd – en sån där snäcka med massor av taggar….så jäkla ont gjorde det och den satt fast i handen på mig så jag fick slita bort den. Nu är det bara att hålla tummarna att mitt husapotek håller en inflammation borta.
Efter dom hade gått så blev det med bad i poolen med mer hopp och skutt från kanten. Efter det så blev det såklart ett strandbesök – det är ett måste varje eftermiddag för att kolla läget. Vi var nere ända till klockan 5 sen var det dags att duscha för att åka iväg och hämta tvätt och sen äta middag.
Snäckjakt
Ställer alltid upp på en Pose
Mys framför huset
Vi hämtade tvätt på vår nya tvätteria och dom kom med en påse som vi inte kände igen – så vi sa nono not ours… Sen så fick vi börja leta – men tillslut så gick jag och kollade vad som låg i påsen, jo det var ju våra kläder dom hade bara bytt påse. Hur fasiken kan dom hålla koll på alla sina kunder?! Jag fattar inte – ingen lapp, inget nåt och nu hade dom till och med bytt påse. Bra jobbat att thaitvättare!
Vi åkte och åt på nya favvostället – Aous (eller nåt namn) Kitchen. Så fantastiskt god mat och billigt. Vi beställde in två rätter var och karma kyckling och pommes och sen vitlöksbröd på det – servitören/servitrisen (han är både och, en katoj) bara skrattade åt oss när vi beställde. 5st rätter (räkor, fisk, grillad kyckling, kyckling i curry och fläsk thaistyle), 2 ris, 1 pommes, 1 vatten, 1 cola och 2 stora chang 780 bath ca 170kr. Vi åkte därifrån mätta och belåtna. Karma som fortfarande är sliten från dagen somnade gång på gång på moppen och vi försökte hålla henne vaken, sur som ett bi var hon. När vi kom hem så blev det snabb fix innan läggning och hon somnade fort. 
Solnedgång bakom bergen i Huay Yang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar