lördag 7 mars 2015

Huay Yang 6e Mars

 

Vi hade hoppats på att Karma skulle sova länge efter gårdagens kalas…men ICKE klockan 7.15 hörde vi henne ropa från hennes rum….jag vill gååååååå upp!!! Bara att pallra sig upp – det är en fantastisk vy man möts vid den här tiden så jag förstår att Niklas gillar att gå upp tidigt innan vi vaknar för att bara få vara lite själv och ta det lugnt.

Niklas kom ut efter en halvtimme och frukosten var framdukad innan klockan 8. Vår plan idag är att vi skulle till vattenfallet vid nationalparken. Vi ville komma iväg i tid då det blir så varmt under dagen. Vid 9.30 var vi klara för avfärd – packat badkläder och fika, smörjt in oss och så var hjälmarna på. Det är nya regler här och det är att man måste ha hjälm när man åker på och över motorvägen. Det är falanger som både fått böter och nån en fotboja för att inte ha haft hjälm (enligt dom på byn) helt galet.

Tack och lov inget visir på pappas hjälm

Karma ville ha visiret tryckt mot näsan, såg kul ut.

Vi åkte först och tankade så vi inte råkade ut för soppatorsk och sen iväg på stora äventyret. Karma var väldigt laddad…hon hade sin nya kamera så hon kunde ta kort på alla “krypare” och fiskar vid vattenfallet. Det är lite läskigt att åka över stora motorvägen, det är vänstertrafik och så måste man göra u-sväng för att komma över på andra sidan – men Niklas är duktig på att köra så det går bra….men lite obehagligt är det.

Turen till vattenfallet är riktigt fin, man får se mycket av Thailändska landsbygden och hur man lever här. Efter ett tag så kom vi till ingången av nationalparken och den här gången gick det bra att betala – vakterna vid ingången var duktigare på Engelska än förra året då vi knappt kunde betala för vi inte förstod varann. Det fanns en stor skylt vid ingången där dom informerade om att vattennivån var väldigt låg vid vattenfallet. Men vi körde på ändå – vägen dit är kul och lite vatten kommer det alltid att vara.

Även som förra gången vi var här så var det typ bara vi som var där förutom dom som jobbade. Ganska skönt att inte trängas med busslaster med turister utan gå själv i skogen. Det var väldigt varmt och syrefattigt – vi hade först tänkt att åka hit när farmor och farfar kommer hit (kommer på måndag tjohoooooo) men vi valde att åka tidigare och tur var det – tror inte dom skulle uppskatta värmen och “klättringen” upp via de fem platåerna för att komma fram till vattenfallet. Jag klarar värmen hyfsat bra men Niklas och Karma har det värre båda två var röda och väldigt svettiga falanger.

Alla hade en varsin kamera

Karma ramlade och slog i knäet, fick lite vård av Mamma

Vattennivån var väldigt låg – värre än förra året men det fanns vatten och det fanns fiskar till Karmas stora förtjusning. Vi försökte köpa fiskmat nere vid ingången men dom hade inget då vattennivån var dålig..MEN….vi var smartare än så….vi hade tagit med oss kex som vi kunde mata fiskarna med hehe…

Fiskarna är helt galna – det är inte bara fiskar utan något mellanting mellan fisk och ödla eftersom dom verkar kunna andas ovanför vattenytan. Vi testade och mata dom på berget och inte i vattnet och dom hoppade upp och typ klättrade på varann för att komma åt kexen som var ca 10cm upp från vattenytan. Många av fiskarna var ovanför vattenytan med huvudet i minuter utan några som helst problem.

Helt galna fiskar

Karma matar fiskarna med kex

Efter matningen så gick vi vidare platå efter platå tills vi kom fram till slutdestinationen platå 5. Där stannade vi för fika och så bytte Karma om för hon ville bada men då kom precis ett par Thailändare som också hade kommit dit för att bada och då blev hon blyg och ville inte allas bada utan det blev mer stirr på dom istället. Vi fikade och matade fiskarna och tittade på dom fina fjärilarna som samlas i gäng vid strandkanten då det är sötvatten, vissa var så stora som 20cm mellan vingspetsarna och medan andra var 2cm – dom var svarta, gula, vita och röda med och utan prickar, fantastiska fina. Efter fika och bad var det dags att ta sig ner från alla platåer igen.

På vissa ställen var det brant och jättevarmt

Bästa Trekkarna

Svalkar oss i vattnet längst uppe

Som varje år vi har varit här så hoppas vi att få se apor eller något annat djur än myror, ödlor, krypare och fjärilar och i år fick vi se 2st ekorrar….ja det var det mesta som vi fick se denna gång. Det är alltid lättare att gå ner än upp och vi var snart nere vid moppen igen. Karma och jag gick på toa och sen var det dags att åka hemåt igen. Nu var klockan 11.50 och det hade blivit väldigt varmt så det var superskönt att sätta sig på moppen för att få lite fläkt. Vi åkte hemåt och över galna motorvägen och iväg för att äta lunch. Vi stannade på samma ställe som vi åt på vid första lunchen vi kom ner – så gott och så billigt, här det blir det definitivt ett depåstopp med farmor och farfar när dom kommer ner.

Efter lunchen så skulle vi handla lite frukt men innan dess så stannade vi vid en nyöppnad väldigt flashig lite 7-11 inspirerad butik för att kolla läget lite. Och där hittade Karma en hatt…jisses den ungen gillar hattar, jag gillar träskor så jag förstår när man får en hang-up på nåt. Hon var bara tvungen att köpa det och vilken tur att hon har fått egna pengar av mormor och morfar när hon fyllde år – hon var sååå nöjd och resten av pengarna ska hon använda när vi åker på marknad för att hitta en snygg klänning, ska bli spännande och se om det blir en klänning eller ytterligare en hatt….

Nu var vi alla tre väldigt varma så det var jätteskönt och komma hem och vi alla hoppade i poolen på en gång när vi kom hem. Så skönt med äntligen lite svalka. Jag som inte är helt 100 på att bada gick upp ganska snabbt men Karma och Niklas låg i länge och Karma hade ännu helt underbar lek som hon regisserade i poolen, vilken fantasi den ungen har. Efter badet så blev det såklart fika i vanlig ordning. Sen var det slapp och klang och Karma lekte med sina leksaker som hon fick i present.

När klockan var runt 16 kom Karma ner till mig på stranden och då var det dags att leta snäckor, musslor och krabbor. Det vara bara att släppa allt och köra…. Karma är så het i sitt letandet så hon bokstavligen blev skinnflådd på 4 av hennes knogar i jakt på musslor nedgrävda i sanden.  Det var bara att gå upp och plåstra om och sen var allt bra igen.

Efter dusch och tillfixning så var det dags att åka och äta – jisses det är det ända vi gör här….vilar och äter…blir snyggt lager på kroppen tills man kommer hem men den dagen sorgen, vi har det så jäkla bra så det tar jag varje dag i veckan. När vi var på väg så träffade vi Tam – vi ska in till marknaden i Pratchaup i morgon och tänkte fråga om han ville följa med och det ville han, vi åker in tillsammans och går på den och äter sen middag ihop, kanonkul!

Redo för middag

Idag så styrde vi kosan mot Jubu Jubu – när vi kom dit så möttes vi av kokerskan som sken upp och ropade direkt på tjejerna som blev överlyckliga, alla mötte Karma när vi kom in. Det verkade nästan som dom hade väntat på Karma – roligt. Karma hade med sig sina målarböcker och pennor och även denna gång så gjorde dom succé. Dom fick sällskap av en mars-sugen katthane och den lilla hundvalpen. Vi beställde mat och dom har så fruktansvärt god mat här så det inte är klokt – bra kött vilket är kul då Niklas annars bara äter kyckling. Vi beställde även Papaya sallad som vi gjorde sist den var så god men denna gång hade dom spetsat till den lite….nämligen hällt massa av småräkor på hela salladen..haha konstig krydda på en sallad – det slutade med att jag fick äta den själv.

Det ritas i Karmas målarböcker

Gullig men busig hundvalp på Jubu Jubu

Tjejerna lekte länge och väl och tillslut var det dags för oss att åka hem och då fick alla en varsin kram, kul att dom har så roligt tillsammans. Vi åkte hem och stannade vid “hatt-butiken” för att köpa lite chips för kvällsfilmen (jaaaa såklart vi ska äta mer innan dagen är slut….). När vi kom hem så fick Karma se Trassel men ville ganska snabbt gå och sova – tro det när hon vaknar vid 7 på mornarna. Men något hände och det blev knas i nattningen så efter grin och lite hårda ord så somnade hon tillslut runt 21.30.

Nu har vi avverkat vår första vecka av 3 här i Huay Yang och det är dags med en topp-lista för dom dagarna vi har varit här och på första plats har vi…….. Karmas kalas hos Mai, plats 2) gulliga hunden som vaktar vårt hus varje kväll…..plats 3) massagen…måste fortsätta när jag kommer hem….plats 4) sinnesron och sista men inte sämsta platsen nr 5) underbara maten, prisa gud för räkor och fisk!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar